top of page

36 de ani de la producerea unuia dintre cele mai tragice evenimente care a îndoliat Valea Jiului

Astăzi se împlinesc 36 de ani de la producerea unuia dintre tragicele evenimente care au îndoliat mineritul din Valea Jiului.


Pe 21/22 martie 1986, în decurs de nici 24 de ore, în urma a două explozii consecutive de metan, în subteranul Exploatării Miniere Vulcan au fost accidentate 36 de persoane, 25 dintre acestea pierzându-și viața. Printre cei 25 de oameni decedați s-au aflat cinci specialiști de renume de la Centrul de Cercetare și Securitate Minieră Petrosani (astăzi INSEMEX Petrosani), trimiși să investigheze la fața locului cauzele producerii primei explozii. În urma deflagrației au decedat prof. univ. dr. ing. Constantin Teodorescu, ing. Mihai Pătrașcu – șeful laboratorului Aeraj, Metan și Focuri, drd. ing. Dumitru Ionescu, drd. ing. Francisc Bana și dr. ing. Mihai Pusac. Dintre membrii comisiei de expertiză, singurul care a scăpat cu viață a fost dr. ing. Sabin Tat, pe care explozia l-a surprins într-o nișă.


Printre cauzele care au stat la baza producerii tragicului eveniment de muncă, organele de control au identificat „aplicarea unei tehnologii necorespunzătoare în timpul efectuării operației de împușcare, respectiv utilizarea dinamitei în prezența metanului, nerespectarea monografiei de armare, respectiv neînchiderea lucrărilor miniere vechi și a spațiului exploatat, defecțiuni în aeraj, amplasarea greșită a capetelor de detecție a metanului, precum și alte cauze organizatorice”. Drept sursă de producere a exploziei a fost identificată operația de împușcare.


Odihnă veșnică celor care au plecat prea repede dintre noi!207 afișări0 comentarii

Σχόλια


bottom of page