top of page

A fost ales noul Episcop al Devei și Hunedoarei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales astăzi pe Preasfințitul Părinte NESTOR Hunedoreanul în demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei.

Preasfințitul Părinte Nestor, s‑a născut la 11 iunie 1983, în orașul Craiova, județul Dolj. Între anii 2003 şi 2007 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secția Teologie pastorală, cu teza de licență „Rugăciunea Arhierească a Mântuitorului”. În anul 2009 a absolvit un program de studii masterale la aceeași instituție de învățământ, secția Doctrină și Cultură, cu disertația „Monahismul ca ieșire din lume și monahismul urban”.

A urmat cursuri de doctorat, între 2011 şi 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, specializarea Istoria și filosofia religiilor, obținând și o bursă de studiu la Padova, Italia, pentru cercetare științifică în vederea redactării tezei de doctorat (2012‑2013), cu titlul „Preoția cultică la popoarele din spațiul canaanit și la poporul evreu biblic”. A obținut titlul de doctor în anul 2015, primind calificativul „Magna cum laude”.

În anul 2009 a fost tuns în monahism și a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în anul 2011, iar în anul 2014 a fost hirotesit arhimandrit. În anul 2013, o perioadă de șase luni a îndeplinit funcția de consilier eparhial la Sectorul pastoral‑liturgic al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

În perioada 2013‑2018 a fost vicar administrativ bisericesc la Centrul eparhial al Devei și Hunedoarei și coordonator al activității administrative și liturgice de la Catedrala Episcopală din Deva. Din anul 2018 ocupă funcția de vicar administrativ eparhial, continuând să coordoneze Sectorul administrativ‑bisericesc, iar în perioada februarie 2019 – ianuarie 2021 a coordonat și Sectorul economic‑financiar.

În primăvara acestui an, Sfântul Sinod l-a ales în demnitatea de arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. 




5.396 afișări
bottom of page