top of page

Amenzile încalcă flagrant prevederile constituționale?

Guvernul Orban a atins un record nefast, specific regimurilor dictatoriale. În România, valoarea amenzilor pentru încălcarea ordinelor militare este URIAȘĂ! A egalat impozitul pe profit încasat de stat în luna februarie de la toate firmele și este de două ori mai mare decât veniturile statului din taxele vamale din februarie! Potrivit datelor Grupului de Comunicare Strategică, până pe 19 aprilie, organele de ordine din România au emis 198.751 amenzi în valoare de 380 de milioane de lei. Și totuși la aceeași dată în România se efectuaseră mai puțin de 100.000 de teste! Spre comparație, în ultimele trei săptămâni, poliția britanică a acordat 3.493 de amenzi și a întocmit 83 de dosare penale în timp ce în România, numai în noaptea de Înviere au fost aplicate 3.384 de amenzi și întocmite 234 dosare penale.


Foto; zi-de-zi.ro
Fotografie preluata de pe zi-de-zi.ro

Pentru guvern se pare că nu contează faptul că nu există bază legală pentru aceste amenzi, că la aplicarea sancțiunilor, nu se poate face referire la o ordonanță militară ci, obligatoriu, la o prevedere dintr-o lege. Conform sesizării făcute de Avocatul Poporului, amenzile și măsurile de restricționare a unor drepturi și libertăți, aplicate de liberali, încalcă flagrant prevederile constituționale, care sunt foarte clare:


Art. 115 Delegarea legislativa: (6) Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.


ARTICOLUL 53 (1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns NUMAI PRIN LEGE şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăților cetățenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ori ale unui dezastru.

484 afișări0 comentarii
bottom of page