top of page

ANM: Noi alerte meteo în România. Caniculă sufocantă și furtuni cu grindină

ANM a emis noi coduri galbene de caniculă şi instabilitate atmosferică. Furtuni în jumătatea estică și caniculă în jumătatea vestică.

Întreaga jumătate estică a României se află sub cod galben de furtuni şi cantităţi considerabile de apă. Avertizarea intră în vigoare luni, 12 iulie, la ora 11:00 și va fi activ până la ora 23:00. Prima atenționare cod galben este valabilă luni, între orele 11:00 și 23:00. În cea mai mare parte a zonei Montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Al doilea cod galben este în vigoare luni, marți și miercuri!

În intervalul menţionat valul de cãldurã se va intensifica în vest şi sud-vest, iar disconfortul termic va creşte în cea mai mare parte a ţãrii. În Crişana, Banat, în vestul şi sudul Olteniei vremea va deveni canicularã, cu temperaturi maxime, luni, de 34…36 de grade, apoi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi.

Temperaturile minime se vor situa în general între 18 şi 22 de grade.

Partea estică a României se va afla sub influența unei mase de aer bogată în umezeală, ceea ce va provoca furtuni, cantități importante de apă vijelii, căderi de grindină. Jumătatea vestică se va afla sub influența unei mase de aer tropical, ceea ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate care vor depăși pragul caniculei. Disconfortul termic va fi accentuat în toate zonele de câmpie, atât în vest cât și în sud, pentru că, deși în intreg teritoriul vremea va fi călduroasă, umiditatea va fi foarte ridicată. Indicele va deăpăși 80 de unități în majoritatea zonelor de câmpie.90 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page