top of page

Anul politic 2020. Cine sunt marii perdanți


Chiar dacă pandemia de coronavirus a schimbat radical viața socială și politică, anul 2020 a fost marcat de evenimente politice care, pentru unii actori politici, sunt decisive.

Să începem cu cei pentru care alegerile locale și parlamentare au însemnat capăt de drum. Fie că au demisionat din funcțiile de conducere, au fost demiși sau, pur și simplu au pierdut competițiile electorale, iată cine sunt marii perdanți ai anului 2020.


Adrian Nicolae David. De departe cea mai dureroasă înfrângere a fost cea încasată de Adrian Nicolae David, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara. PNL a mizat totul pe o singură carte și a pierdut. David a fost învins de candidatul PSD, Laurențiu Nistor, cu o diferență de peste 30 de mii de voturi, cea mai mare diferență înregistrată la acest tip de scrutin uninominal din 2008 încoace. David și-a recunoscut înfrângerea, s-a retras din funcția de prim-vicepreședinte al PNL Hunedoara, iar acum se află în căutarea unui nou loc de muncă. Se pare că David încearcă să devină funcționar public la Primăria Călan. Vom vedea, de aici, unde vrea să ajungă.


Lucian Heiuș. Ales deputat în 2016 și președinte al PNL Hunedoara în aprilie 2017, Lucian Heiuș și-a oprit brusc ascensiunea în politică. Mai întâi, în urma eșecului catastrofal înregistrat pe 27 septembrie, Lucian Heiuș și-a prezentat demisia din funcția de președinte al filialei județene a PNL. Apoi, Heiuș a pierdut din nou ratând intrarea în Parlament. A candidat pe locul 2 pentru Camera Deputaților, însă rezultatul a fost sub așteptări. Acum, Lucian Heiuș încearcă o repoziționare fiind avantajat de faptul că PNL formează o majoritate și ar putea forma un guvern.


Emil Rîșteiu. Fostul primar al orașului Simeria a jucat totul pe o singură carte: Pro România. Și-a părăsit colegii din PSD și a lucrat din greu la construcția politică girată de fostul premier Victor Ponta. Sigur pe el, Rîșteiu a candidat din nou la Primăria Simeria convins fiind că nu are cum să piardă în fața candidatului PSD, Iulius Bedea. Noaptea alegerilor s-a dovedit a fi un coșmar: după două mandate de primar al Simeriei, Rîșteiu a fost învins. Acum, probabil învață din greșeli la noul loc de muncă.


Viorel Arion. Fostul primar al Hunedoarei a pornit o campanie extrem de virulentă împotriva lui Dan Bobouțanu, anunțând amenințător că va reveni în funcție. Nu numai că nu a revenit, dar Arion a fost învins la o diferență colosală de voturi. Totuși, s-a ales cu un mandat de consilier județean din partea PMP care îi asigură o oarecare vizibilitate în următorii patru ani.


Eleonora Carmen Hărău. Parlamentarul hunedorean se poate întoarce la propriile afaceri. Hărău a ratat nominalizarea pentru încă un mandat de senator, așa că s-a retras nu înainte de face o nouă gafă. În cadrul unei emisiuni televizate, Hărău a susținut că primăriile liberale sunt favorizate la alocarea de fonduri pentru că locuitorii celorlalte localități „nu au avut inspirație la vot”.


Mircea Ioan Moloț. Fostul președinte al Consiliului Județean Hunedoara și-a forțat norocul cu o candidatură riscantă pentru funcția de președinte al instituției. Nu numai că a pierdut, dar și partidul său, ALDE, a ratat intrarea în CJ Hunedoara. Cel mai probabil, Mircea Moloț, se va retrage de această dată, definitiv, din prima linie politică.

Va urma


888 afișări

Comments


bottom of page