top of page

Anul politic 2020. Cum încheie anul partidele din județ


Chiar dacă pandemia de coronavirus a schimbat radical viața socială și politică, anul 2020 a fost marcat de evenimente politice care, pentru unii oameni politici, sunt decisive.


PSD, mai tare ca în 2016


În ciuda faptului că s-a aflat „la putere” în județul Hunedoara în legislatura 2016-2020, Partidul Social Democrat a obținut la alegerile locale un rezultat foarte bun, câștigând președinția Consiliului Județean Hunedoara, cu majoritate absolută în consiliu și cu cel mai mare număr de primari aleși.


Laurențiu Nistor a primit un număr covârșitor de voturi fiind ales fără emoții în funcția de președinte.


La alegerile parlamentare, situația s-a schimbat în sensul în care, legislația electorală a favorizat perdanții în județ. Astfel, deși a pierdut alegerile la scor, PNL a obținut două mandate de senator și unul de deputat, iar AUR și USRPLUS câte un post de senator. Chiar și în aceste condiții, PSD a obținut cel mai mare număr de parlamentari: 3 deputați și un senator. Mai mult, Hunedoara a fost singurul județ din Transilvania unde PSD a câștigat alegerile parlamentare.


Trăgând linie, pentru PSD, anul 2020 a fost la fel de bun ca și 2016. Urmează patru ani în care, atât administrația județeană, cât și parlamentarii, trebuie să demonstreze că hunedorenii au făcut alegerea corectă.


PNL încă bâjbâie prin beznă


Liberalii încheie cel mai prost an electoral din istoria recentă. Învinși la alegerile locale și parlamentare, cu o conducere interimară care nu are legitimitate și nici direcție trasată, PNL Hunedoara abia dacă are cu ce rezultate să se laude. Desigur, liberalii au recâștigat (cu mari emoții) Primăria Deva, câteva primării de orașe, dar au pierdut mai mult decât au câștigat. Dacă în 2016, PNL a obținut 15 locuri în Consiliul Județean, în acest an liberalii au câștigat cu chiu, cu vai, 6 mandate.


Strategia PNL de a face o alianță electorală cu alte câteva partide s-a dovedit a fi total greșită, dovadă în acest sens fiind scorul catastrofal de mic, mult mai mic decât cel obținut de propriul candidat la funcția de președinte al CJ Hunedoara, Adrian David. La parlamentare, deși au pierdut alegerile, liberalii au adunat „resturile” și au obținut doi senatori. „Reușita” nu este meritul PNL, ci al legislației care permite inclusiv astfel de situații ridicole.


Una peste alta, PNL se află într-o situație extrem de complicată. La nivel național a obținut o guvernare unde va trebui să împartă totul, bune și rele, cu USRPLUS și UDMR, iar la nivel județean va sta următorii patru ani în opoziție. Fără un lider ales agreat de primari, fără coerență, PNL Hunedoara are toate șansele să bată pasul pe loc în această legislatură, context în care anul electoral 2024 ar putea fi dezastruos.


Ce au făcut partidele noi


Partidul lui Victor Ponta a reușit, la alegerile locale, să obțină patru locuri în Consiliul Județean Hunedoara. Pro România a pierdut primăria Simeria, dar a câștigat primăria Vulcan și pe cea din Bănița. Eșecul de la alegerile parlamentare plasează Pro România în zona crepusculară în care nu se întrevede niciun viitor.


În ceea ce privește USRPLUS, formațiunea a obținut la alegerile locale 2 funcții de consilier județean, iar la parlamentare un post de deputat. Un post de deputat a obținut și AUR, formațiunea condusă de George Simion. Cele două partide vor da examenul maturității în următorii patru ani.


PMP, aproape inexistent

Partidul Mișcarea Populară a reușit să obțină două posturi de consilier județean. Și cam atât. Având în vedere că a ratat intrarea în Parlament, PMP are toate șansele să se „topească” într-un alt partid...


317 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page