top of page

Auf Wiedersehen, her Iohannis!

Președintele României ales pentru a reprezenta statul român, fiind garantul independenței naționale, al unității şi al integrității teritoriale a țării, a avut o ieșire incalificabilă, vizând proiectul de lege al autonomiei Ținutului Secuiesc!

Este tot mai evident că președintele a uitat de tonul împăciuitor din ultimele săptămâni și a revenit la ”pasiunea” sa mai veche. Aceea de a-și crucifica opozanții politici. Cu orice preț! Chiar cu prețul de a și-l pune în cap pe Orban, Viktor Orban, premierul Ungariei. Chiar cu prețul de a declanșa un scandal diplomatic de proporții. Acesta este ultimul lucru de care aveam nevoie acum, ca țară!

Sursa foto: capital.ro

Practic, Iohannis s-a discreditat total cu astfel de declarații! Este inadmisibil ca președintele României să arunce în spațiul public genul acesta de acuzații și să atace, cu țintă politică, în mod deliberat, subiecte care sunt sensibile pentru locuitorii Ardealului! Da, locuitorii Ardealului, cei care trăiesc în armonie unii cu alții, cei care nu țin cont de etnia din care provin și sunt vestiți pentru cumpătare, trebuiau tratați cu respect. Era firesc ca primul om al țării să îi liniștească cu diplomație, să arate respect față de maghiari și să fie conciliant în raport cu opozanții politici în aceste vremuri tulburi, cu multă suferință și sunet de clopot!

Șeful statului s-a lansat însă într-un atac furibund la adresa unei părți însemnate a clasei politice, fără să mai țină cont de nimic. Fără să îi pese că și oamenii din această parte a țării sunt îngrijorați pentru sănătatea lor, pentru locurile de muncă, pentru viitorul lor și al copiilor și nu mai aveau nevoie de astfel de ieșiri care să le tulbure viața. Cu atât mai mult cu cât sunt județe în Ardeal care aveau nevoie de sprijin masiv și de revigorare economică încă dinainte de a începe pandemia. Această declarație, de astăzi, a venit doar să pună paie pe foc și să creeze tensiuni interetnice inutile. Ba mai mult, cum spuneam, să ne mai și pună rău cu vecinii unguri! Parcă președintele avea alte atribuții, nu să ne învrăjbească pe unii împotriva altora, ci, din contră, să ne țină uniți, să ne facă să ne simțim în siguranță între granițele țării noastre și să avem relații bune cu țările vecine.

Este evident că această lege nu putea trece de forul decizional, Senatul României, după cum s-a și dovedit, dar Iohannis a ales, greșit, să creeze dezbinare și să abată atenția romanilor de la situația actuală, de la ineficiența guvernului, de la prestațiile mediocre ale miniștrilor liberali și de la lipsa unor măsuri absolut necesare pentru economia națională, aruncând cuvinte grele care să zdruncine și mai mult liniștea ardelenilor! Dezamăgirea este cruntă, când vezi că atât poate oferi unul dintre marii noștri oameni de stat, girat cu încredere de mulți români! Ne-a oferit încă o mostră de circ ieftin, cu substrat electoral, dar cu consecințe ce pot fi extrem de neplăcute pentru noi, dacă nu sunt rezolvate rapid și tratate cu cea mai mare responsabilitate!

Auf Wiedersehen, her Iohannis?

Da, la revedere, domnule președinte, chiar dacă nu v-am văzut niciodată la Țebea, la mormântul lui Avram Iancu din Panteonul Neamului Românesc, la casa Memorială din satul Crișan sau la Dupăpiatră, locuri de mare însemnătate pentru românii ardeleni!

Semnează: un simplu Ardelean.1.052 afișări

Comments


bottom of page