top of page

Biroul investitorului, o altă ușă închisă în nasul devenilor!


Societațile comerciale, mai ales cele mici, sunt cele mai afectate de măsurile restrictive impuse de Guvern în timpul stării de urgență. O parte dintre activități nu se reiau nici acum, când am intrat în starea de alertă. Pentru a nu pune definitiv lacătul pe ușă, proprietarii de întreprinderi mici și mijlocii, în special, își doresc o serie de măsuri concrete din partea guvernului, dar și un sprijin mai consistent din partea administrației publice locale din zona în care își desfășoara activitatea. Oamenii de afaceri își doresc o implicare menită să ofere atât societăților cât și angajaților siguranță și protecție în următoarea perioadă! Care nu se anunță deloc ușoară!




Până acum, lipsa de organizare la nivel național, lipsa de colaborare și comunicare au aruncat firmele în mrejele nesiguranței, iar bâjbâiala factorilor decidenți nu face decât să sporească precauția mediului de afaceri și să determine antreprenorii să fie mai mult decât prevăzători în redeschiderea întreprinderilor. Reguli care s-au schimbat de la o zi la alta, cadrul legal nu foarte bine pus la punct, unele întârzieri apărute la plata șomajului tehnic, completate de panica generată de această pandemie, toate au lăsat deja urme adânci în mediul privat.


În momentul în care însuși președintele statului spune că oricând poate să reinstaureze starea de urgență, ca antreprenor ești pus în mare dificultate. Această instabilitate generată de astfel de declarații alarmiste, determină o precauție sporită în reluarea activității, a derulării coerente a contractelor, a producției și a desfacerii. Este clar că pierderile sunt uriașe, dar este și mai clar că un restart necontrolat, fără o strategie aplicată corect, va duce la sucombarea a sute sau poate mii de afaceri!


Afacerile din municipiul Deva nu fac excepție. Sunt magazine și firme de producție care nu și-au reluat încă activitatea, deși o pot face, dacă își iau măsuri sporite de siguranță. Ori au rămas fără personalul demotivat de trimiterea în șomaj, ori nu mai au lichidități pentru a reîncepe. Ce este de făcut în cazul lor? Cum putem evita imaginea dezolantă a spațiilor comerciale centrale aflate în căutare de noi chiriași? Pentru că nici până acum, spre deosebire de alte orașe de aceeași mărime, centrul comercial al Devei nu arăta tocmai bine cu atâtea second-handuri și spații goale.


Pe această cale, sugerăm administrației publice, domnului primar, care a fost și om de afaceri, să se implice activ, prin intermediul Biroului pentru Investitori din cadrul primăriei, și să organizeze întruniri și mese de lucru în vederea consultării mediului de afaceri și găsirea soluțiilor optime pentru evitarea colapsului economiei la nivel local!

Ne-am dori să vedem cu adevărat la lucru acest mult-lăudat birou pentru investitori. Pe pagina de internet a Primăriei Deva scrie negru pe alb că Biroul este o ”structură al cărui rol este acela de a sprijini și implusiona mediul de afaceri din localitate, precum și acela de a crește numărul de investiții din municipiu (…) consolidează relaţia dintre administraţia locală şi investitori prin organizarea de întâlniri periodice între reprezentanţii Biroului şi cei ai mediului de afaceri, stimulează, organizează şi prezidează întâlniri între reprezentanţi ai mediului de afaceri şi administraţia locală.”


Credem că pentru primărie și oamenii care lucrează în acest birou sunt importanți toți investitorii, nu doar cei străini sau cei din alte alte județe care deschid la Deva afaceri. Antreprenorii locali sunt cei aflați acum în impas și au nevoie de sprijin consistent și de continuitate în afaceri!

Foto; facebook

139 afișări0 comentarii

Kommentare


bottom of page