top of page

Biserica Sfântul Ierarh Nicolae Densuș, un loc de poveste care merită văzut măcar odată în viață

Actualizată în: 6 apr. 2022

Edificiile de cult de dimensiuni modeste, poartă un decor pictat considerat unul dintre cele mai vechi și mai valoroase din punct de vedere artistic de pe teritoriul României.

Biserica de la Densuș prezintă o arhitectură ce îmbină romanicul târziu cu goticul timpuriu, marcând tranziția între cele două stiluri, acest lucru plasează construcția edificiului cel mai devreme în a doua jumătate a secolului al XIII-lea. Precum alte biserici din zonă, edificiul de cult de la Densuș a fost înnnobilat cu un înveliș mural realizat de pictorul Ștefan împreună cu echipa sa, știm asta deoarece meșterul și-a lăsat numele pictat în altar, sub fereastra sud-estică. Primul strat de pictură murală a fost realizat în jurul anului 1443, lucru dovedit de inscripția care apare sub tabloul cu Sf. Maria din interiorul bisericii.

Din învelișul mural de tradiție bizantină se mai păstrează astăzi câteva elemente. La intrare, vizitatorul este întâmpinat de imaginea Sfântului Nicolae și a Maicii Domnului cu Pruncul. În interior, pe fețele stâlpilor navei, realizați din altare romane, se disting Sfânta Maria martelând diavolul, Sfânta Treime precum și Sfântul Bartolomeu ducându-și pielea pe băț. Pe peretele vestic al navei este ilustrată Buna Vestire care are în centru un Mandylion, iar în laterale se disting registrele cu sfinți anarghiri și militari. Pe bolta altarului apare o pictură cu Maica Domnului și Pruncul tronând, precum și registrele cu Împărtășirea Apostolilor, cu profeții și Maica Domnului Orantă, Isus în patenă și Isus al Durerii.

Calitatea imaginilor evidențiază măiestria pictorului, lucrările sale putând fi comparate cu cele de la Curtea de Argeș, ori din Hațeg, Răchitova, sau Suseni-Colți.






62 afișări0 comentarii

댓글


bottom of page