top of page

Blestemul Cetății Deva continuă! De peste un an, cetatea nu are pază?!


Avem o cetate. Ce facem cu ea? O împachetăm cu legende și evenimente și o promovăm sau o lăsăm în voia sorții? Nesupravegheată și neîngrijită!


Varianta a doua se potrivește mănușă actualei administrații. Cetatea Deva pare mai părăsită ca oricând. Asta în ciuda asigurărilor care ni se dau, inclusiv de către administratorul public, cum că va fi restaurată și Incinta principală. Și atunci să vezi! Vor curge gârlă evenimentele, vor fi vizitatori cu duiumul, de i se va duce vestea peste mări și țări cetății noastre cocoțate pe un moț de deal!



Până atunci însă, ce s-a refăcut în urmă cu nici cinci ani, se degradează încet-încet. Pentru că un obiectiv restaurat din fonduri eruopene și lăsat nesupravegheat e ca un sat fără câini. Nu este suficient să închizi poarta de acces la încheierea programului. Cetatea trebuie supravegheată mai ales când sunt turiști în interior. De cele mai multe ori, zidurile incintei a III-a devin studio foto și platou de filmare. Toată lumea vrea să fie pozată la înălțime și să admire orașul cât mai de sus. Noroc cu panorama, că alte facilități pentru turiști nu sunt. Doar puțile panouri obosite vin să mai aducă lămuriri despre un obiectiv sau altul din cetate.

Ultima oară când am fost în Cetate, înainte de starea de urgență, ce-i drept, camera artileriștilor era devastată, bastionul Bethlen avea lacătul pe ușă, că în afară de igrasie ce să mai și vezi înăuntru! Automatele cu dulciuri funcționau și nu prea. Și cam atât!

Ba nu, am ajuns zilele trecute până la poarta I, într-o plimbare pe înserat. Totuși am încercat poarta și… surpriză, era deschisă! Deschisă pentru oricine își dorea să petreacă o noapte în cetate! Ceasul arăta ora 21,25! Mi-am adus aminte că până în urmă cu ceva vremea Cetatea avea pază. În 2016, imediat după inaugurare, Poliția Locală avea un post fix iar Cetatea era păzită 24 de ore din 24 și atunci ghereta era din lemn, mult mai potrivită în peisaj, aș zice. Plus de asta, la un anumit interval de timp apărea câte o patrulă și în incintă!



Edilul actual a venit însă cu alte idei. Să externalizeze serviciul de pază al Cetății și să desființeze compartimentul din cadrul Poliției Locale, cu posturi cu tot. Chiar dacă acest compartiment răspundea de liniștea și ordinea publică la locurile de joacă, în Parcul Cetății, Piața Arras sau piața Ardealul! În locul căsuței din lemn a apărut ghereta de termopan, în locul polițiștilor locali, agenții de pază. Care agenți de pază, într-o bună zi, și-au luat jucăriile și au plecat.

Trist!

558 afișări0 comentarii
bottom of page