top of page

BREAKING NEWS: Universitatea din Petroșani va pregăti tineri în domeniul energiei verzi

Contactat telefonic, Rectorul Universitații din Petroșani, Radu Sorin, a declarat pentru HD24:


HD24: Ce înseamnă semnarea acestui Memorandum de astăzi pentru Universitatea din Petroșani si pentru județul Hunedoara?

Radu Sorin, Rectorul Universitații din Petroșani: Semnarea acestui Memorandum, deschide noi perspective de angajabilitate și reconversie profesională pentru județul Hunedoara. Pentru universitate, înseamnă o nouă oportunitate, aceea de a intra în elita universităților care pregătesc specialiști în domeniul construcției, proiectării și realizării bateriilor pentru automobilele electrice. Este o provocare care înseamnă alinierea Universității noastre la meseriile și la viitoarele profesii, atat de căutate în mediul european în anii care urmează!
Vă asigur că împreună cu colegii din Universitatea din Petroșani vom pregăti specialiști de care are nevoie nu numai România, ci întreaga Europa. Acești specialiști care vor fi competitivi oriunde vor profesa, indiferent dacă va fi la nivel local, național sau internațional. Vom dori să facem aceste specializări în asa fel încât studenții noștri să parcurgă măcar un an într-o altă universitate europeană care va fi specializată în construcția și producerea bateriilor din industria auto.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi la semnarea Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României, prin Ministerul Economiei și Ministerul Educației, și EIT InnoEnergy, motorul inovației pentru energie sustenabilă susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), instituție a Uniunii Europene.

Guvernul României și EIT InnoEnergy vor colabora pentru realizarea și implementarea unei strategii naționale pentru baterii, aliniată la nevoile și oportunitățile lanțului valoric european, care va activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia.

Pentru a depăși deficitul de competențe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înțelegere conturează angajamentul de a crea o nouă rețea de formare și educație care va perfecționa sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani.

Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) - un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor - va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.

„Guvernul României este orientat spre dezvoltare, inclusiv în proiecte legate de economia circulară care pot atrage investiții și genera noi locuri de munca. Obiectivul nostru este să atragem investiții de cel puțin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, iar semnarea acordului cu EIT InnoEnergy este un pas în aceasta direcție. Dorim să pregătim forța de munca în sectorul bateriilor pentru a atrage mai ușor investiții. Expertiza de care vom beneficia și intrarea în Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) sunt importanteoportunități și pentru universități precum cele din Petroșani, Pitești, Craiova sau Galați, care pot folosi un curriculum european de pregătire”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

„Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificați și perfecționați cu expertiză specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil și sunt încântat de faptul că Academia EBA a reușit să răspundă cu succes nevoilor de formare în țări precum Franța, Spania, Ungaria, iar acum și România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătățind în același timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacitățile, competențele și investițiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru”, a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

Memorandumul de Înțelegere va promova, de asemenea, utilizarea platformei de investiții în afaceri, unică pentru principalele părți interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor. Un grup de lucru desemnat de Guvernul României va fi activat pentru a lucra cu părțile instituționale interesate, în timp ce EIT InnoEnergy va sprijini cu resurse, schimb de cunoștințe și bune practici învățate din istoria sa bogată în promovarea inovării durabile în întreaga Europă.

Informații suplimentare:

Despre EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy își desfășoară activitatea în centrul tranziției energetice și este principalul motor de inovare în domeniul energiei sustenabile din Uniunea Europeana, aducând tehnologia și competențele necesare pentru a accelera Pactul Ecologic European și obiectivele de decarbonare ale Europei.

Recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai activ investitor în domeniul energiei sustenabile și unul dintre cei mai mari investitori în domeniul tehnologiilor climatice și al energiei regenerabile în 2020, EIT InnoEnergy sprijină inovațiile într-o varietate de domenii. Printre acestea se numără stocarea energiei, transportul și mobilitatea, energia regenerabilă și clădirile și orașele durabile. Ecosistemul său de încredere este format din peste 500 de parteneri.

Cele 300 de companii din portofoliu sunt pe cale să genereze venituri de 72,8 miliarde de euro și să economisească anual 1,1G de tone de CO2e până în 2030.

EIT InnoEnergy este motorul a trei inițiative europene strategice, respectiv Alianța Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European de Accelerare a Hidrogenului Verde (EGHAC) și Inițiativa Solară Europeană (ESI).

Înființat în 2010 și sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), EIT InnoEnergy are birouri în Europa și în SUA.2.735 afișări

Comments


bottom of page