top of page

Cât le pasă lui Vela și liberalilor de Valea Jiului?!Astăzi, când scriem aceste rânduri, județul Hunedoara are doi subprefecți. Niciunul din Valea Jiului! Prefectul, știm, nu locuiește nici el în Vale!

Vineri a venit ordinul de numire, sâmbătă a fost la Deva festivitatea de învestire în funcție a celui de-al doilea subprefect al județului. Vela, ministrul de interne, a ținut să fie prezent la eveniment.

Nominalizarea și învestirea au avut loc pe repede înainte, într-un moment în care mai nimeni nu se aștepta la o astfel de mișcare. În afară de liberali, desigur, care vor să-și impună oamenii cu orice preț, indiferent de funcție. Noi, ăștilalți, nu înțelegem de ce era nevoie de un al doilea subprefect tocmai acum!

Cu toate că Marcel Vela a fost recent în Valea Jiului și a văzut situația din teren, a ales să numească un subprefect care nu are nicio legătură cu regiunea, fiind originar din nordul județului și, actualmente, locuitor al Devei. Călin Petru Marian, căci despre el este vorba, este specialist în agricultură și nu credem că are experiența necesară să înțeleagă ce se întâmplă în Valea Jiului, care numai regiune agricolă nu e!

Dacă tot a vrut să numească încă un liberal în funcție, ne-am fi aștepta să aleagă un om care trăiește în Vale și cunoaște problematica regiunii. Și aici nu ne referim doar la problemele cauzate de inundațiile recente, ci la alea care vor cauza mari neajunsuri pe termen lung. Mineritul este pe punctul de a se închide total. Populația este îmbătrânită, tinerii fug din orașele Văii spre alte zone mai ofertante sau aleg calea străinătății. Firmele, ca peste tot, sunt la pământ din cauza pandemiei. Cine și cum oprește acest exod, cine-i ajută pe micii întreprinzători? Cine și cum va ajuta Valea Jiului, zona care încă deține un sfert din populația județului, dar are și un potential turistic extraordinar!

Ne-am fi așteptat ca Vela să numească un om din zonă pentru ca Guvernul să aibă o conexiune direct cu Valea Jiului! Nu! L-a numit pe fostul director de la Direcția pentru Agricultură a județului Hunedoara pentru că așa a vrut! El sau partidul!

Nu este pentru prima dată când Valea Jiului este abandonată, cu atât mai mult când este abandonată de oamenii care s-au născut și au trait acolo. Adrian David, candidatul PNL la funcția de președinte al CJ Hunedoata este unul dintre ei. David a ”fugit” din Vale în municipiul reședință de județ. Pentru că dă bine la imagine să lucrezi la Deva, să fii mâna dreaptă a primarului, să te poți lăuda cu ce bani europeni au fost atrași de șeful tău pentru proiecte în oraș. Proiecte care, apropo, sunt încă nedemarate fizic!

David, chiar dacă a fost pentru un an președinte de conjunctură al CJ Hunedoara nu s-a prea interesat de oamenii din zona sa de baștină. Nici măcar nu a încercat să facă funcțional biroul de audiențe de la Petroșani pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri, să vină la Deva cu problemele lor, mai mari sau mai mici. Biroul, care funcționa în clădirea Primăriei din Petroșani, condusă de prietenul său Tibi Ridzi, a fost reactivat de către pesediști în momentul în care cetățenii le-au acordat girul în 2016! Și chiar a fost mutat în 2018 într-un spațiu mai adecvat, iar o serie de disfuncționalități și probleme semnalate de locuitorii Văii Jiului au fost rezolvate.

Dar să revenim la ale noastre. Marcel Vela, ca un ministrul de interne reasponsabil, ar fi avut sansa să arate că îi pasă de Valea Jiului și de soarta regiunii. Însă a demonstrat că tot ceea ce contează este partidul și promovarea membrilor de partid în funcțiile publice. Iar recenta vizită în Valea Jiului a fost doar pentru a mai puncta la capitolul imagine și pentru a mima interesul pentru soarta oamenilor de aici!357 afișări

Comments


bottom of page