top of page

Capcane pentru deveni!


Deva este locuită și de mămici, care își plimbă copiii în cărucioare, dar și de persoane cu dizabilități, care au nevoie să mai iasă din când în când din casă și să admire orașul. Deva nu este locuită doar de cei care se urcă în mașină și se duc de colo-colo cu treburi. De ce această introducere? Motivul îl aflați în cele ce urmează!


Adevarate cratere s-au format în aproape tot orașul pe trotuare sau la trecerile dintre trotuare și carosabil, iar cei care se ocupă cu întreținerea și reparația acestora le-au scăpat din vedere sau pur și simplu nu au timp pentru așa ceva. Li se par niște nimicuri, care nu contează. Doar că aceste ”nimicuri” pun la grea încercare persoanele imobilizate intr-un scaun cu rotile, părinții și, în special mămicile cu copii în cărucioare.


În Deva, a devenit o adevărată aventură să manevrezi căruciorul, astfel încât să nu zgudui prea mult copilul, care poate abia a adormit, sau să nu strici, doamne-ferește, vreuna dintre roțile mijlocului de transport în șanțurile destul de adânci. Prin aceleași cazne trebuie să treacă și devenii cu dizabilități, care depind de scaunul rulant. Pentru ei este o adevărată aventură să iasă la plimbare sau la cumpărături în oraș și au nevoie să treacă strada dintr-o parte în alta.


Ce să mai zicem de trotuarele rămase neamenajate pentru cărucioare, așa cum o cer normativele europene. Astea sunt așa încă din vremurile de glorie ale lui Mircia, cel care a inițiat mărețul proiect cu rampele de trecere între trotuare și carosabil. Ba mai mult, unele rampe au fost lucrate defectuos și au rămas încă de la început cu o diferență de câțiva centimetri față de nivelul asfaltului, devenind o barieră pentru cărucioare! O clipă de neatenție la trecerea acestor obstacole poate genera o nenorocire!


Așadar, situația nu e de ieri, de astăzi, dar edilii au treburi mult mai importante de făcut! Cine să se mai gândească și la amănunte din astea neesențiale. Numai că aceste detalii pot face diferența. Genul acesta de detalii arată cât de gospodar este primarul și cât de atenți sunt sfătuitorii care îl ajută la treburile orașului.



Și, da, la coborârea de pe rampa trotuarului, trecerile de pietoni au fost vopsite frumos în roșu și alb. Că deh, mulți văd, puțini pricep!

270 afișări
bottom of page