top of page

Casa de Cultură din Deva, simbolul neputinței liberale!

Inaugurată în 1975, adică în urmă cu 45 de ani, Casa de Cultură din Deva pare încremenită în timp! Clădirea, grandioasă la data construcției, nu este acum decât o biată relicvă comunistă. Măcar până spre anul 2005, aici era locul în care se întâmpla ceva, era locul în care devenii se întâlneau la evenimentele în aer liber! Era locul care dădea viața întregului centru al orașului. Brusc, pe vremea liberalilor lui Mircia, activitatea exterioară s-a oprit pe motiv de prea mare gălăgie! Totul s-a mutat în interior ori s-au găsit alte zone, aflate la periferia orașului, pentru evenimente în aer liber.


În tot acest răstimp, toți s-au folosit într-un fel sau altul de Casa de Cultură din Deva, botezată între timp cu denumirea de Centru Cultural. Toți cei care au condus destinele Devei s-au ”lansat” aici cu mare tam-tam, au facut sedințe mai mult sau mai putin politice și au promis că, într-un fel sau altul, vor reabilita clădirea din buricul urbei. Că nu s-a întâmplat așa, se vede de la o poștă!

Prin 2014 – 2015, a existat un proiect destul de avansat pentru modernizarea și refuncționalizarea așezământului, inclusiv eficientizarea energetică a clădirii, dar până să se atragă fonduri, s-a schimbat garnitura de la conducerea Primăriei Deva. Așa că tot ce au gândit predecesorii a fost șters cu buretele și noii edili s-au orientat spre alte proiecte ”mărețe” mai cu priză la public.

Astăzi, Centrul Cultural, care poartă și numele marelui interpret Drăgan Muntean, este într-o stare deplorabilă, dar, culmea ironiei, clădirea este iluminată printr-un nou și măreț proiect al administrației (liberale) actuale! Ne așteptam la mai mult de la un primar care, în trecut, a cochetat cu muzica - chiar dacă erau manele - și speram că a învățat câte ceva despre administrarea și gospodărirea orașului din perioada 2004-2010 cât a fost viceprimar și a fost responsabil cu partea de investiții. Așa îi scrie pe pagina personală!

Credeam că fiind locuitor vechi al urbei, omul a parcurs la pas cartierele și a văzut ce îi lipsește Devei pentru a arăta ca un oraș al secolului nostru. Ce-i drept, l-am văzut mai des prin oraș în perioada în care nu era primar, nu avea mașină la scară și șofer la dispoziție! Măcar în zona centrală spațiile verzi și clădirile, mai ales cele ale primăriei, ar trebui să aibă un aer occidental. Și pentru asta nu-ți trebuie o căruță de bani, ci pricepere și simț estetic. Exemple de cum arată un oraș modern, sunt nu departe de noi, imediat cum treci granița în Ungaria. E suficient să dai o fugă în week-end și să vezi cum arată orice oraș de la ei! Dacă vrei!

Revenind la centrul nostru cultural, așteptăm un proiect de anvergură prin care să fie pus în valoare. Interiorul să fie regândit, sala de spectacole să nu mai arate așa de ponosit, să existe sisteme de sonorizare și de iluminat care utilizează tehologia actuală. Iar exteriorul, inclusiv scările, să nu mai fie lăsate în ”grija” păsărilor, a boschetarilor care-și fac veacul prin zonă, a skate-rilor și utilizatorilor de trotinete și biciclete care distrug pavajul. Clădirea o fi frumoasă noaptea, iluminată așa feeric, dar la lumina zilei se văd toate neajunsurile. Pentru cine are ochi să vadă!

Dar se pare că Deva mai trebuie să aștepte pentru proiecte de genul acesta. Iar noi am bătut palma degeaba, cel puțin până în septembrie!

483 afișări
bottom of page