top of page

Ce ar fi făcut un adevărat primar al Devei?


S-ar fi luptat pentru ca locuitorii orașului său să nu aibă de suferit de pe urma unor decizii sau mai bine zis indecizii politice!

S-ar fi luptat pentru ca o parte a elevilor și profesorilor să nu fie nevoiți să facă în continuare școală online.

S-ar fi luptat pentru angajații de prin instituții care îngheață prin birouri sau apelează la cine știe ce improvizații pentru a se încălzi în cele opt ore pe care le petrec la serviciu.


Evident că nu s-a întâmplat asta! Deși din vara trecută au existat semnale că termocentrala Mintia se află într-o situație delicată, primarul a preferat să plătească subvenția pentru energia termică. Atenție, în avans! Și din banii tuturor devenilor. Asta a fost singura soluție pe care a găsit-o și acum se spală pe mâini, pentru că simte că a pierdut controlul lucrurilor. Ba mai mult, nu s-a sfiit să dea vina pe minerii din Vale, de parcă decizia de a scoate cărbune le aparține direct lor!


Un primar adevărat s-ar fi luptat cu guvernul până în pânzele albe, chiar dacă e vorba de colegii săi de partid. Ar fi făcut cărare până la București, nu s-ar fi clintit de la ușa ministrului energiei până nu obținea o decizie favorabilă devenilor pe care se laudă că-i conduce atât de bine. Termocentrala Mintia trebuie să funcționeze în continuare, să producă energie electrică, dar să livreze și agent termic în Deva!


Un primar adevărat este un bun gestionar al treburilor publice, se îngrijește de concetățenii săi, se asigură că au parte de tot confortul pe care ar trebui să-l ofere un oraș-reședință de județ. Deva cochetă și boemă de altădată a rămas doar o poveste de adormit copiii!


Cum ar fi fost dacă Florin Cazacu, primarul din Brad, ar fi lăsat lucrurile să funcționeze în virtutea inerției în orașul său. Gestul său de acum câțiva ani, considerat poate unul extrem, de a declanșa greva foamei pentru că orașul risca să nu aibă încălzire din cauza costurilor prea mari ale păcurii, este memorabil. Ați mai auzit să fie vreo problemă la Brad? Nu! Omul a atras atenția asupra sa, asupra situației, și brădenii racordați la sistemul centralizat au căldură în case. Fără sincope!


Cum ar fi fost dacă primarul de la Hunedoara, Dan Bobouțanu, ar fi fost primar la Deva? Cam cum credeți că ar fi arătat orașul? Credeți că oamenii ar fi stat în frig în case în repetate rânduri? Nu, omul s-ar fi bătut pentru concetățenii săi, pentru oraș, pentru proiecte și finanțări! Dar Deva nu îl are în fruntea sa nici pe primarul de la Brad, nici pe cel de la Hunedoara! Cel din Deva are doar o tolbă cu promisiuni deșarte și pretenția să nu fie prea deranjat de oamenii pe care îi conduce.


Primarul nostru ar trebui să nu uite că devenii care au apă caldă și căldură de la Mintia sunt și ei plătitori de impozite, nu sunt nicidecum cetățeni de rangul doi sau trei, mulți locuiesc în centrul orașului. Din diferite motive, unii au preferat să folosească agentul termic livrat de termocentrală în detrimentul unei centrale de apartament. Alții nu și-au permis montarea unei centrale pe gaz sau curent! Dar toți, absolut toți au nevoie să se simtă în siguranță în orașul lor și să se bucure de confortul unei locuințe încălzite și primitoare! Suntem, totuși, în secolul 21!


988 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page