top of page

Ce spune dr. Blaj despre cazul „femeii de la morgă”


Subsemnatul Blaj Constantin fata de publicarea in mass-media a evenimentului pacientei Ursache Susana, va comunic punctul meu de vedere pentru o mai buna informare a opiniei publice.


Vreau sa incep prin a va spune ca nu fac parte din niciun partid politic.


Sunt medic primar in specialitatile cardiologie si medicina interna, cu 37 de ani de experienta in aceasta profesiune si doctor in stiinte medicale din anul 2010. Am pus bazele unei noi sectii de Cardiologie la SJU Deva si am adus-o la standarde profesionale ridicate incepand cu anul 2020 prin infintarea USTACC si implimentarea compartimentului de Cardiologie Interventionala, care au devenit functionale din anul 2023.


Pe fondul activității de bază, s-au efectuat proceduri de inalta performanta, Este vorba de cateva proiecte mari, cu implicare personală masivă, realizate impreuna cu cu toți cei care au înțeles importanța proiectelor și care au avut o atitudine pozitivă față de acestea, beneficiul fiind enorm pentru oameni, pentru întreaga comunitate,


Nu am avut în toată perioada de activitate niciun fel de conflict sau incident cu pacienții, colegii sau instituțiile în care am activat. Am zeci de mii de pacienți tratați și întotdeauna am făcut tot ce mi-a stat în putință să le îmbunătățesc starea de sănătate. Am considerat că există o strânsă legatură între progresul general al medicinei și pregătirea profesională individuală, astfel că am încercat să țin pasul cu evoluția științifică și să concretizez în practică acest progres.


De aceea consider ca publicarea evenimentului pacientei Ursache Susana a produs defaimarea mea in public si mi s-a prejudiciat onoarea, demnitatea, viata profesionala, si personala, avand repercusiuni fizice, psihice, si profesionale.


Așadar, Ursache Susana s-a prezentat la data de 03.07.2022 la serviciul UPU Deva, iar medicul de garda avand suspiciuni de acutizare a unor afectiuni cardiovasculare cronice, a decis internarea pe sectia de cardiologie, iar in urma evaluarii si investigatiilor efectuate s-a ridicat suspiciunea unui proces infectios supraadaugat, motiv pentru care se impunea administrarea urgenta de antibiotic. S-a administrat o cantitate mică din diluția de antibiotic, după aceea injecția a fost oprită.


Pacienta, așa cum reiese din înscrisuri, a avut o suspiciune de reacție alergica, aceasta fiind concluzia medicului ATl. Toate acestea într-un context infecțios și metabolic mult mai larg, cu elemente precum starea septică sau diabetul zaharat, a căror pondere in influențarea stării generale a pacientei din momentul respectiv este greu de estimat. În secție, prin medicul de gardă, s-a intrevenit prompt, situatia alergica s-a rezolvat în câteva minute cu medicație, a rămas în sarcina medicului ATI să supravegheze si sa trateze în secția acestuia infecția si consecintele ei bineînțeles cu alte antibiotice, avand in vedere ca doar prin administrarea de antibiotic se putea remedia starea infectioasa.

In toata aceasta procedura nu a fost nevoie de resuscitare, nici de intubație, nici de alte manevre speciale, iar pacienta nu a avut urmări din cauza administrarii medicatiei pe sectia de Cardiologie. La sectia Cardiologie pacienta Ursache Susana a fost in permanenta supraveghere a cadrelor medicale, care au intervenit prompt pentru a ameliora starea pacientei.


La data de 04.07.2022, a fost preluata de sectia ATI pentru o perioada de 5 zile, pentru supraveghere si pentru tratarea procesului infectios si a consecintelor lui. I sau administrat in continuare doua antibiotice, conform indicatiei medicului infectionist.

Evolutia pacientei fiind favorabila, aceasta a revenit in sectia Cardiologie in cadrul careia a fost reevaluata si tratata corespunzator, inclusiv continuarea antibioterapiei. Starea pacientei s-a ameliorat, acesta avand o evolutie buna din punct de vedere cardiologic, motiv pentru care s-a dispus externarea. In prealabil s-a discutat situatia medicala atat cu pacienta cat si cu apartinatorii acesteia, explicanduli-se toata patologia de care suferea: cardiovasculara, neurologica, endocrinologica, metabolica, aceste probleme urmand sa fie rezolvate in ambulator.


Pe toata perioada spitalizarii, atat pe sectia Cardiologie cat si pe sectia AT l, raportat la starea de sanatate a acesteia, nu a fost nevoie si nu s-a intervenit cu proceduri de resuscitare, nu a fost intubata si nu a prezentat stare de coma, doar administrarea de tratament medicamentos inclusiv antibiotice pentru stoparea infectiei. Pacienta nu a suferit niciun fel de repercusiuni din punct de vedere medical, s-a intervenit prompt de fiecare data daca a fost necesar, situatie recunoscuta la externare de pacienta, aceasta aratandu-si multumirea in acest sens.


La aproximativ o lună de la externare a revenit cu nenumărate telefoane, apelând personalul secției de Cardiologie, solicitand documente medicale, desi acestea au fost eliberate la externare, după care au urmat amenințările concretizate cu o plângere la Colegiul Medicilor împotriva colegei care a fost de garda.

În această situație am contactat un avocat, care să ne consilieze în această problemă, iar concluzia acestuia a fost în sensul de a stinge orice problemă cu o asemenea persoană conflictuală și acceptarea doleanțelor acesteia pentru a nu aduce atingeri imaginii personalului medical, dar mai ales a secției Cardiologie. La întâlnirea avocaților am constatat că Ursache Susana solicita de fapt o sumă de bani pentru a achita o datorie bancară, spunând că dacă cererea îi va fi satisfăcută, își va retrage plângerea și nu va avea alte pretentii in legatura cu perioada internarii. Dupa primirea sumei de bani solicitata si-a schimbat comportamentul, exprimindu-si multumirea fata de cadrele medicale care au tratat-o. Acest lucru l-a facut si la externare, sustinand ca pe perioada cat a fost internata in spital a fost bine tratata si ingrijita.


După un an și jumătate, apare materialul video cu tot scenariul cu morga, despre care nu fusese vorba niciodată înainte, în care expune o situație revoltătoare, care nu are nicio legătură cu realitatea. O rafală de minciuni, demontate relativ simplu de concluziile anchetei care s-a efectuat imediat după apariția materialului video online. Pacienta nu a fost în morgă nicio secundă, astfel că tot ce ține de această afirmatie nu se confirmă. Este cât se poate de logic că, daca ar fl fost vorba de un deces, acest lucru ar fi fost consemnat în foaia de observație de către medicul de gardă, cu dată și oră, cu protocolul de resuscitare, ar fi existat perioada de 2 ore în care decedatul ar fi stat pe secție, ar fi existat documentele de însoțire și identificare a cadavrului, ar fi existat consemnarea primirii la nivelul morgii și binenînțeles dovada anunțării familiei de către medicul de gardă. Nu există nimic din toate acestea. Ba mai mult, în foaia de observație se regăsește evoluția zilnică în detaliu.


Totuși, preluarea mediatică a fost de tip tsunami, incendiară, fără nici cel mai mic efort de confirmare pe date concrete din partea presei, fără așteptarea unor concluzii pertinente, fără consultarea tuturor părților implicate. Aceasta a provocat o profundă afectare a imaginii spitalului,dar și a mea personal.


Presiunea mediatică, precum și consecintele acesteia, m-au afectat profund, psihic și fizic.

După concluziile anchetei, presedintele Consiliului Județean a cerut Spitalului să ia măsuri în instanță pentru prejudiciul de imagine adus instituției prin declarațiile mincinoase.

A urmat a doua apariție a pacientei printr-un material video online, cu o nouă rafală de neadevăruri, afirmații fara logica, contradictorii și nesistematizate, cu privire la sustinerea afirmației de trimitere a pacientei la morgă, deși aceasta fusese demontată și dovedită obiectiv ca neadevarată, împreună cu tot ce decurgea din ea.


Cred că, printr-un serios examen de conștiință pentru toată lumea, se impune restabilirea adevărului. De asemenea, este obligatorie oprirea campaniei mediatice, cu dezmințirile de rigoare. Plecând de la niște afirmații false ale unei persoane și susținerea lor în spațiul public din rațiuni care nu-mi sunt cunoscute, s-a ajuns la prejudicierea imaginii secției Cardiologie a SJU Deva, cu afectarea moralului întregii echipe.


Dr. Blaj Constantin


262 afișări0 comentarii

Contact 

Mulțumim!

© 2022 HD24

bottom of page