top of page

Certificatele digitale de vaccinare rămân VALABILE în România, după termenul de 9 luni

Certificatele digitale de vaccinare rămân VALABILE în România, după termenul de 9 luni de la doza a doua de vaccin


Persoanele care au făcut doza a doua de vaccin în urmă cu mai mult de 9 luni trebuie să îşi facă şi boosterul. De marți, 1 februarie, certificatul digital nu mai este recunoscut în străinătate, dacă este mai vechi decât perioada menționată. Totuși, va fi recunoscut încă în România, până la o eventuală modificare legislativă. Precizările îi aparțin lui Raed Arafat.


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că România trebuie să se adapteze regulilor din Uniunea Europeană cu privire la certificatul digital COVID-19.

„Cei care au a doua doză făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaşte certificatul lor decât dacă fac cea de a treia doză.

Acest lucru urmează să fie reglementat şi în România în curând. În acest moment, la noi încă certificatul este pe cele două doze, dar urmează să fie reglementat şi acest aspect, să intre în concordanţă cu regulile europene”, a precizat Arafat, într-o conferinţă de presă.


El a adăugat că, deocamdată, până la o nouă reglementare legislativă, certificatul digital este valabil în ţara noastră şi pentru cei care au depăşit 9 luni de la a doua doză de vaccin anti-COVID, iar acest document poate fi folosit în continuare pentru intrarea în magazine, restaurante sau teatre.


„Certificatul digital în România va trebui să fie adaptat regulilor UE printr-un act normativ, lucru care urmează să se facă. În momentul în care se face se va aplica regula europeană generală, care este două doze, 9 luni de la ultima doză, sau dacă au trecut 9 luni va trebui să fie făcută a treia doză”, a afirmat acesta.
75 afișări
bottom of page