top of page

Cod galben de caniculă și disconfort termic
AVERTIZARE METEOROLOGICĂ


COD GALBEN


Interval de valabilitate: 28 - 31 iulie

Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

Zone afectate: conform textului și hărții


În intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.COD PORTOCALIU


Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat

Interval de valabilitate: 29, 30, 31 iulie

Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin


Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș - Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.


Notă: În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.


MESAJ 2


AVERTIZARE METEOROLOGICĂ


COD GALBEN


Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 02:00

Zone afectate: local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice


În intervalul menționat, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea și caracter torențial și grindină.


Notă: Astfel de fenomene vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.COD PORTOCALIU


Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină

Interval de valabilitate: 28 iulie, ora 13:00 – 28 iulie, ora 23:00

Zone afectate: județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui


În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25...30 l/mp.

37 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page