top of page

Comisarul european, Elisa Ferreira, în vizită în Valea Jiului


Comisarul european pentru Coeziune și Reformă, Elisa Ferreira, s-a aflat, astăzi, în județul Hunedoara, la Petrila și Petroșani. Vizita responsabilului cu gestionarea fondurilor alocate țărilor membre UE a fost coordonată de către Consiliul Județean Hunedoara, care derulează deja o serie de proiecte cu finanțare europeană nerambursabilă și să pregătește de implementarea altora noi.


Valea Jiului se află în plin proces de decarbonificare și tranziție spre energia regenerabilă. Pri Mecanismul pentru o Tranziție Justă, aici vor fi implementate o serie de proiecte care să facă trecerea de la combustibili fosili la energia verde. Printre altele, este nevoie de noi capacități de producție de acest tip, pentru că restrângerea activității miniere nu se poate realiza până când în loc nu va apărea o industrie nouă.

Agenda vizitei a cuprins o deplasare în perimetrul Minei Petrila, exploatare închisă, ale cărei clădiri istorice și terenuri au fost achiziționate de către Consiliul Județean Hunedoara.


„A fost o deosebită o onoare pentru noi să începem ziua cu o vizită la Mina Petrila, un obiectiv aflat acum în patrimoniul nostru și pe care ne străduim să-l integrăm în circuitul cultural-turistic, asemenea altor zone similare din Europa. Totodată, pe lângă componenta memorială, aici va exista și o componentă dedicată investitorilor. Proiectul de regenerare urbană „Exploatarea Culturală Petrila”, pe care îl vom dezvolta alături de Asociația Planeta Petrila, va prinde contur cu ajutorul fondurilor atrase prin PNRR”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.


Ziua a continuat cu o vizită la Școala Generală nr. 1 Petrila, modernizată și dotată cu ajutorul fondurilor europene, și cu o întâlnire de lucru la Universitatea din Petroșani, la care au participat reprezentanții Asociației pentru Dezvoltare Teritorială Integrată – ITI Valea JiuIui (primarii celor șase orașe și municipii, oameni de afaceri, reprezentanți ai ONG-urilor, reprezentanți ai mediului academic etc).

Prin Mecanismul pentru o Tranziție Justă, județul Hunedoara primește 510 milioane de euro pentru proiecte privind trecerea la energia verde. Acestor fonduri li se adaugă și alte finanțări pe diferite programe europene și guvernamentale. Banii sunt destinați modernizării infrastructurii rutiere, educaționale, culturale, turistice, înființării de noi capacități industriale prietenoase cu mediul și reconversiei forței de muncă.

La vizita din Valea Jiului, alături de Elisa Ferreira, au mai fost prezenți ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș, europarlamentarul Victor Negrescu, directorul ADR Vest, Sorin Maxim, dar și deputații PSD de Hunedoara, Natalia-Elena Intotero și Ilie Toma.
51 afișări

Commentaires


bottom of page