top of page

Comunicat de presă

PSD consolidează proprietatea națională asupra terenurilor agricole

Partidul Social Democrat a mai rezolvat o problemă, deși România e în continuare în plină criză, venind din nou în sprijinul românilor, susținând și determinând adoptarea finală, în Camera Deputaților, a unui proiect care actualizează Legea privind tranzacțiile cu terenurile agricole (Legea 17/2014). Transmitând că nu susține aceasta Lege, PNL a mai arătat încă o dată cât de puțin îi pasă de români și de tot ce este românesc. Totuși, PSD a reușit, chiar și fără susținerea PNL, să țină cont de interesul național și să vină cu o nouă formulă a Legii.Prin aceasta, se consolidează proprietatea națională asupra terenurilor agricole. Astfel, se clarifică și se stabilește ordinea de preemțiune și se consacră dreptul firesc al coproprietarilor, rudelor de gradul întâi, soților, de a fi primii care să poată cumpăra terenurile agricole extravilane disponibile la vânzare.

Dacă titularii dreptului de preemțiune refuză, au prioritate la cumpărare persoanele fizice care: au domiciliul/reședința pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin 5 ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare; desfășoară activități agricole pe teritoriul național de cel puțin 5 ani, anterior datei ofertei de vânzare ; este înregistrată de autoritățile fiscale române cu minimum 5 ani anteriori înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan; au studii în domeniul agricol.

Este important de știut că aceste modificări ale Legii, prin care se consolidează proprietățile naționale asupra terenurilor agricole și prin care se stabilește ordinea de întâietate a achizițiilor, este în deplin acord cu directivele europene. Nu diferă, în esență, de reglementările similare privind tranzacțiile agricole din țările din vestul Europei.

Achizițiile de teren agricol de către entități străine sunt permise și posibile doar după ce se epuizează ordinea de preemțiune precizată în Lege. Se înființează un Registru Unic Special al Tranzacțiilor.

Prin consolidarea proprietății naționale asupra terenurilor agricole sunt încurajați și susținuți tinerii fermieri, mai ales cei care vor să inițieze și să dezvolte o exploatație agricolă și se asigură dezvoltarea durabilă a agriculturii românești.

Așadar, știm că în această perioadă critică pentru agricultură și fermieri, PNL nu a venit cu nimic în sprijinul lor, că măsurile economice sunt inexistente, că refuză să respecte legile de mărire a pensiilor și alocațiilor, iată că acum știm și că PNL nu susține această Lege, deși avantajele ei sunt clare pentru toată lumea.

Concluziile nu sunt greu de tras și, într-o zi, PNL, cu siguranță, va fi nevoit să dea socoteală, nu în fața partidelor, ci în fața românilor!

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara

42 afișări0 comentarii

コメント


bottom of page