top of page

Conferința Regională „Caravana cunoașterii”, la Deva


Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a organizat, astăzi, la Deva, o întâlnire cu fermierii și autoritățile locale din județul Hunedoara, în cadrul căreia a prezentat Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 pentru agricultură. Evenimentul, desfășurat sub genericul „Caravana cunoașterii”, s-a bucurat de mare interes în rândul fermierilor, al specialiștilor în agricultură, asociațiilor de crescători de animale, dar și al autorităților.


Conferința regională a fost condusă de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Alături, în prezidiu, i-au fost, printre alții, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, secretarul de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, deveanul Lucian-Ioan Rus, și primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Demnitarul a prezentat principalele măsuri de sprijin pentru fermieri și domeniile sectoriale care vor primi fonduri însemnate în urma lansării PNS. În țară vor ajunge 15,8 miliarde de euro, fonduri destinate dezvoltării agriculturii în următorii ani.


• 500 de milioane de euro vor fi investite în sistemele de irigații, în reabilitarea și modernizarea acestora;

• 420 de milioane de euro sunt alocate programului de sprijinire a tinerilor fermieri care vor să-și deschidă afaceri în domeniu.


„Agricultura românească are nevoie de investiții în tehnologie și producție, în modernizarea infrastructurii rurale, în transport și desfacere. Județul Hunedoara se înscrie, la rândul său, în acest trend al modernizării agriculturii și al creșterii potențialului agricol. Creșterea animalelor (în special a ovinelor și bovinelor), cultivarea cerealelor, producția de lactate și produse procesate din carne în ferme care au devenit investiții de succes, până la cultivarea fructelor de pădure în zonele montane, ne asigură că, și pe viitor, agricultura din județul Hunedoara va avea un cuvânt important de spus. Ne încurajează și faptul că județul nostru se clasează pe locul al doilea la nivel național ca număr de proiecte depuse și aprobate destinate fermierilor din zona montană cu o valoare de 2,6 milioane de euro”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în cadrul întâlnirii.


Președintele Consiliului Județean Hunedoara și-a exprimat și speranța că fermierii din județul Hunedoara se vor arăta interesați în depunerea de proiecte și atragerea de fonduri pentru dezvoltarea acestui sector care asigură hrana de zi cu zi a oamenilor, pentru că România are nevoie de o agricultură făcută de oameni pentru oameni!


Circa 400 de persoane au fost prezente în sala festivă a ISJ Hunedoara, locul de întâlnire cu ministrul Petre Daea și echipa sa de specialiști de la Ministerul Agriculturii.30 afișări

Comments


bottom of page