top of page

Consiliul Județean Hunedoara: Vremea petardelor a trecut. Este timpul faptelor!


Periodic, subiectul stadiului proiectului „Linia verde de autobuze electrice între Petrila – Petroșani – Aninoasa – Vulcan – Lupeni - Uricani - Green Line Valea Jiului”, este reluat obsesiv în spațiul public de către doamna Carmen Preda, voce afiliată politic, repovestit și reinterpretat în cheie electorală, cu scopul evident de a discredita Consiliul Județean Hunedoara. În mod normal, aceste atacuri mediatice merită ignorate însă, pentru că hunedorenii trebuie să cunoască adevărul, mai ales cei care sunt agresați zilnic cu aceste dezinformări, avem obligația de a prezenta realitatea așa cum este ea.


După cum am mai spus-o, proiectul la care facem referire este derulat în urma asocierii dintre cele 6 unități administrativ teritoriale din Valea Jiului și Consiliul Județean Hunedoara și are ca scop implementarea unui serviciu de transport public comun ecologic între localitățile din această zonă a județului.

Nu vom relua aici și acum întreaga „istorie” a acestui proiect, cunoscută atât de către cei care lansează acuzații, dar ignorată din rațiuni electorale, cât și de către majoritatea hunedorenilor. Măsurile recente sunt garanția că acest proiect va fi implementat și locuitorii Văii Jiului vor avea parte de un transport ecologic, sigur și confortabil.


Astfel, după ce au fost livrate toate autobuzele electrice și stațiile de încărcare, reamintim că, în data de 7 decembrie 2023, a fost emis Ordinul de începere a lucrărilor în cadrul acestui proiect. De asemenea, au fost demarate lucrările de desființare, organizare de șantier și execuție a acestui proiect. Așadar, nu vorbim despre „intenții”, ci despre fapte certe.

Pe un ton acuzator, presa de partid spune că în acest proiect au fost livrate „doar autobuzele și stațiile de încărcare”. Pe înțelesul tuturor, „doar” înseamnă de fapt tot ceea ce trebuia livrat.


„Îngrijorarea” manifestată populist, aproape în mod dramatic, față de soarta bateriilor cu care sunt echipate autobuzele electrice sau față de intensitatea culorii autobuzelor, pe care în mod tragic cad stropi de apă de ploaie (!) sau chiar periculoșii fulgi de nea, este profund ridicolă și îi asigurăm pe hunedoreni că mijloacele de transport sunt în siguranță din acest punct de vedere.


Pe de altă parte, cunoașterea legislației nu este obligatorie, dar pentru cei care scriu despre astfel de proiecte, o minimă informare este necesară. Astfel, reamintim că în Monitorul Oficial nr. 1194 din 29 decembrie 2023, a fost publicată Legea nr. 425/2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 101/2023 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene nerambursabile. Acest act permite etapizarea proiectului cu finanțare europeană la care facem referire.


În același timp, în lipsa unor argumente și dovezi concrete, reluarea temei punerii în pericol a altor proiecte din regiunea Vest, prin redirecționarea unor fonduri către acest proiect, este o dovadă a superficialității cu care sunt tratate programele europene de finanțări nerambursabile.


În afara cheltuielilor neeligibile, Consiliul Județean Hunedoara nu va cheltui niciun leu în plus pentru implementarea acestui proiect. Reamintim aici că, Ordonanța de Urgență amintită vizează o serie de proiecte la nivelul întregii țări, nu numai la nivelul județului Hunedoara. Așadar, dacă cineva este interesat cu adevărat de o analiză completă, se impune o documentare temeinică. Este greu de crezut că mii de români implicați în implementarea proiectelor cu finanțare nerambursabilă sunt incompetenți, iar singura lumină în domeniu pâlpâie în presa de partid din județul Hunedoara, care aruncă pe piață verdicte nimicitoare.


Suntem convinși că, în acest an electoral, numărul și dimensiunea dezinformărilor vor crește exponențial și că atacurile direcționate spre administrația județeană se vor înteți. Lupta electorală începută deja nu va afecta însă activitatea Consiliului Județean Hunedoara care, indiferent de originea acestor atacuri, își va duce la îndeplinire toate angajamentele și toate proiectele pe care le implementează.

Faptele vor fi întotdeauna mai puternice decât dezinformările și intoxicările din mediul public, iar hunedorenii, avem încredere, știu să facă diferența.


Biroul de Presă al Consiliului Județean Hunedoara



34 afișări0 comentarii
bottom of page