Guvernul Orban ne tot momește cu un plan de redresare economică bazat pe implementarea unor măsuri eficiente care să revitalizeze economia României. Ba că azi, ba că mâine, ba că în curând! În schimb, guvernul Orban are în plină desfășurare un alt plan. Acela de a oferi apropiaților executivului și clientelei politice posibilitatea speculării stării de urgență, iar mai nou a stării de alertă, și le favorizează obținerea unor contracte. Nu tocmai avantajoase pentru statul român!
Au fost puse la bătaie 41 de milioane de euro, la care se adaugă cadrul legislativ creat de Iohannis, care permite frauda, banii alocați prin IMM Invest către prietenii politici şi banii alocați către spitalele private pentru tratamentele introduse în schema decontata de stat, cum este cazul tratamentelor cu ozon.
Pe la începutul pandemiei în România, o bucătăreasă din Giurgiu a câștigat un contract de 12 milioane de euro pentru măști de protecție, caz deja celebru, mediatizat de presa națională!
Șapte tranzacții ale Romjenslav cu instituții publice, în valoare totală de 580.000 de lei, au în comun apartenența directă sau formală a șefilor autorităților contractante la PNL, partidul din care face parte și patroana Jenny Slav.
BSG Business Select a importat măști și combinezoane, în baza unor contracte cu statul, în valoare de 2.071.598 euro.
Programul IMM INVEST permite IFN-urilor să ia credite cu dobândă zero. Cu acești bani, instituțiile astea urmează să-i împrumute pe oamenii sărmani, la dobânzi uriașe. Beneficiar direct al programului este secretarul general al PNL, Robert Sighiartău. Ăsta-i ajutorul pe care înțelege guvernul Orban să-l acorde în criza pandemiei!
Șeful comisiei ATI din Ministerul Sănătății a semnat un acord care introduce ozonoterapia ca tratament COVID-19, dirijând astfel fonduri de stat către clinica privată de ozonoterapie deținută de fiul său.
UNIFARM distribuie, obligatoriu, contra cost, în spitalele din toată țara, 1,2 milioane de măști neconforme, importate din China, în valoare de 2,5 milioane de lei. Practic, guvernul ne îmbolnăvește medicii și ne îmbolnăvește și pe noi, pe banii noștri!
Ministrul Sănătății organizează licitații trucate și achiziții preferențiale de la firmele prietenilor liberali, iar premierul Orban face tot ce poate să acopere ilegalitățile. Ultimul tun pe timp de pandemie a fost organizat de Nelu Tătaru în favoarea EMAG. În acest caz, guvernanții nici nu s-au mai sinchisit să acopere urmele. Au copiat pur și simplu oferta EMAG, cu tot cu greșeli, și au inclus-o între termenii și condițiile licitației în valoare de peste 13 milioane lei.
O firmă din Serbia, cu doar 3 angajați, a pus mâna pe un contract de peste 700.000 de euro, pentru livrarea de combinezoane de protecție. Este vorba despre VIRID DOO. Înființată în 2015, firma a dat lovitura cu ajutorul statului român, punând mâna pe un contract 3.547.198 de lei, aproximativ 734.000 de euro, pentru livrarea a 38.512 de bucăți de „Complet combinezon, inclusiv cu glugă și protecție încălțăminte”.
Adrian Ionel, directorul Unifarm, a confirmat pentru Libertatea că statul a cumpărat măștile de la Med Healthcare, cu 2,6 lei pe bucată și le-a vândut către spitale la 2,61 lei. 2,6 lei este echivalentul a 0,59 USD, adică statul român a plătit 1.000.000 de euro, mai mult decât dublu față de prețul plătit chinezilor de compania soției unui fost cadru SRI.
Rosmed Iași, firma Alinei Roșca, membru PNL, s-a activat brusc odată cu apariția pandemiei și a livrat puternic pe piață măști de protecție, viziere și combinezoane pentru personalul medical. Însă tunurile de la Spitalul de Neurochirurgie, în mai multe achiziții directe din perioada martie-aprilie, ajung la prețuri nesimțite, fiind mult mai mari decât la alte spitale din țară, care au avut ca furnizor tot Rosmed. Sunt mai mari și decât prețurile la liber, de pe internet, de unde pot cumpăra persoanele fizice. Tun de 100.000 de euro.
Doi primari din Mehedinți, trecuți la PNL, au achitat transferul politic achiziționând, din bani publici, fără licitație, materiale anti COVID identice. Din pușculița fiecărei primării au ieșit câte 70.596 euro. Materialele au fost cumpărate de la „Baronul” contractelor cu Complexurile Energetice din subordinea șefului PNL Mehedinți.
Legea achizițiilor publice permite autorităților publice să facă achiziții directe de produse și servicii (fără licitație, negociere, etc.) în limita pragului de 135.000 de lei, fără TVA. Decretul prezidențial 195/2020, care a instaurat starea de urgență în România, a creat însă o breșă, la articolul 10, unde spune că autoritățile publice „pot achiziționa în mod direct” materiale și echipamente necesare combaterii epidemiei de COVID-19. Lucru perfect valabil și în mersul normal al lucrurilor, prin legea achizițiilor publice, care nu este însă menționată în decret. Al doilea decret de stare de urgență, 240/2020, încearcă să nuanțeze lucrurile și spune că autoritățile pot face aceste achiziții directe cu derogare de la pragul legal de 135.000 de lei pentru fiecare achiziție directă. Dar nu precizează până la ce valoare poate merge achiziția directă. De aici reiese clar că Iohannis a facilitat genul acțiunilor mai sus menționate! Iar prietenii lui de la PNL abia au așteptat și au început să profite din plin!
Sursa foto: zf.ro
Comments