top of page

Cum primești înapoi banii plătiți în plus pentru facturile prea mari la gaze și curent

Guvernul va adopta săptămâna viitoare ordonanța de urgență privind noile măsuri de sprijin pentru facturi pentru populație și firme, a anunțat miercuri premierul Nicolae Ciucă. Ministrul Energiei a promis că va modifică procedura de refacere a facturilor greşite la energie.


"Ieri (n.r. marţi) am avut întâlnire cu producători şi distribuitori din energie. Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la OUG pe care vreau să o finalizăm până vineri dimineață. Rog ministrul de Finanțe, Agriculturii, Economiei, Antreprenoriatului, Justiției și Transporturilor să finalizeze partea de conținut astfel încât la ministrul Energiei să finalizăm această OUG să putem să o punem în transparență vineri dimineață și săptămâna viitoare să adoptăm această OUG." a declarat premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței de Guvern de azi.


În mijlocul iernii, Guvernul încearcă să dreagă criza energetică fără precedent. Toţi românii care au plătit sume enorme pentru curent electric şi gaze ar trebui să primească banii înapoi. Procedeul se numeşte stornare şi înseamnă că respectivul furnizor trebuie să-şi corecteze greşelile prin scăderea sumei încasate fără temei legal.


Furnizorii trebuie să refacă peste 1 milion de facturi, iar clienții îşi vor primi banii înapoi în termen de 5 ziledacă diferenţa e mai mare de 100 lei și depun o cerere în acest sens. Altminteri, vor avea suma scăzută din factura urmatoare dacă rectificarea e sub 100 lei. Noile măsuri ar urma să intre în vigoare din februarie. Ministrul Energiei promite că nu vom mai vedea tarife crescute de 6-7 ori faţă de anul trecut.


„Facem modificări la procedura de decontare a facturilor compensate şi acolo vrem să introducem mâine (n.r. miercuri) în şedinţa de Guvern activitatea refacerii facturilor întocmite într-un mod eronat, neperceperea de penalităţi şi interzicerea debranşării. Deci, este pe ordinea de zi acel act, ordonanţa Ministerului Muncii care modifică ceva la Legea 252 cu privire la decontările interne”, a transmis marți Virgil Popescu, ministrul Energiei. ”În momentul când se stornează facturile e clar că s-a dat o sumă în avans şi depinde de cât de mare este această sumă faţă de factura care va fi recalculată, dar, prin cerere la furnizor, trebuie să primească în termen de 5 zile, dacă suma e mai mare de 100 de lei, aşa cum a spus ANRE din procedură, şi dacă este sub 100 de lei se reduce din factură”, a indicat ministrul Energiei.





309 afișări
bottom of page