top of page

D-aia am avea nevoie de un Daea!

Agricultura românească este în prag de dezastru iar România se confruntă cu o secetă severă în mai toate zonele agricole! Condițiile extreme impun măsuri extreme iar pentru a evita colapsul se cer măsuri urgente!

  • Declararea stării de calamitate naturală.

  • Acordarea de vouchere pentru semințe, pesticide, îngrășăminte și motorină.

  • Linie de credit cu garanții de stat pentru fermieri

  • Umplerea tuturor canalelor cu apă și suspendarea plății acesteia.

  • Accelerarea investițiilor pentru sistemele de irigații și anti-grindină.


Dar cu toate acestea măsurile guvernului sunt în altă direcție și practic dau undă verde la plecarea din țară a muncitorilor agricoli!


Ordonanța militară nr. 7;

Art. 10. - (1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin.(1) nu se aplică lucrătorilor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.


Ordonanța nr 7 (în 4 aprilie) apare imediat după ce Germania a anunțat (pe 2 aprilie!) că vrea să aducă muncitori din toată Europa pentru a lucra în agricultură. și Este greu de crezut că nu există nicio legătură între cele două evenimente și e la fel greu de acceptat de ce Guvernul României renunță în favoarea Germaniei la această resursă umană care se va dovedi vitală în următoarele săptămâni. Practic prin această măsură, guvernul se descotorosește de zeci de mii de cetățeni români care își riscă viața pentru a munci în străinătate, în zonele care au fost marcate pe harta Europei ca fiind cele mai puternice focare ale pandemiei de coronavirus.


În mod evident, preocuparea unor state ca Germania, Italia sau Spania de a aduce din Europa lucrători agricoli are în vedere asigurarea hranei cetățenilor lor, în perspectiva crizei alimentare care se anunță deja și care ar fost semnalată de mai multe foruri internaționale (OMS, ONU, Organizația Transportatorilor Europeni etc.).


Este o dovadă de incapacitate în a anticipa situațiile critice care urmează să acționezi exact în sens opus față de statele care deja se pregătesc pentru a preveni criza alimentelor. În loc să încurajeze agricultorii români să rămână în țară și să stimuleze fermierii români să folosească această forță de muncă pentru a asigura hrana cetățenilor români, guvernul se lipsește de această resursă vitală și o pune la dispoziția altor state europene. Decizia e cu atât mai iresponsabilă cu cât România se confruntă deja cu una dintre cele mai severe secete din ultimele decenii. Fermierii care vor trebui să înlocuiască toate culturile compromise, cu alte noi, vor avea o nevoie uriașă de acest lucrători agricoli care pleacă în afara țării.


Acum ințelegeți de ce a fost aplaudat Petre Daea când a plecat din Ministerul Agriculturii?


Oare pe voi cine vă va aplauda?


11 afișări

Comentarios


bottom of page