Parlamentarii hunedoreni au susținut la vot legea propusă de PSD privind finalizarea hidrocentralelor abandonate. Cu o singură excepție: Pollyanna Hangan, deputat USR!
Atât senatorii, cât și deputații hunedoreni au înțeles importanța adoptării unei astfel de inițiative legislative, care are ca scop creșterea rapidă a capacității de producției a energiei curate și evitarea unei crizei energetice în țara noastră. Proiectul a trecut de Senat și a ajuns la Camera Deputaților pentru votul final.
Astăzi, în urma votului din Camera Deputaților, legea inițiată de PSD a fost adoptată, chiar dacă nu a beneficiat de aportul parlamentarilor USR, printre care se numără și deputatul de Hunedoara Polllyanna Hangan.
Fără să se gândească la oamenii care au trimis-o în Parlament, Pollyanna Hangan se raliază liniei partidului din care face parte. USR se opune din răsputeri finalizării hidrocentralelor pe motive de protecție a mediului, fără să țină cont că țara trece printr-o situație excepțională, iar sistemul energetic național are nevoie de susținere și investiții masive. Consumatorii finali, companii și abonați casnici, au nevoie de energie electrică ieftină pentru a-și putea desfășura activitatea, iar plata facturilor să nu devină un calvar.
Legea adoptată final în Parlament va asigura cadrul legislativ pentru finalizarea unor investiții în hidrocentrale – multe aproape gata – cu beneficiul uriaș al aportului de zeci de mii de megawatti lunar, în sistemul energetic, energie verde și foarte important, ieftină. Căci electricitatea produsă de hidrocentrale este cea mai ieftină!
Proiectul prevede scoaterea din zona ariilor protejate a amenajărilor hidrotehnice și asigurarea unei distanțe de protecție de 100 de metri între acestea și restul ariei protejate.
Odată adoptată această lege, vor fi reluate rapid și finalizate următoarele investițiile majore:
• Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești, realizată în proporție de 90%, și Dumitra, realizată în proporție de 98%, pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21000 de MWH, în fiecare lună.
• Răstolița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, la care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce lunar peste 9000 MWH.
Peste 300.000 de locuințe ar putea fi alimentate cu energie electrică, tot timpul, prin producția acestor hidrocentrale
Sursa foto: Facebook
Commenti