top of page

DEVA: Mănăstire, școală, azil, spital. Continuă proiectul de suflet al Episcopului Gurie Georgiu

Pe o colină de la marginea Devei se construiește unul dintre proiectele de suflet ale vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu: Așezământul „Părintele Arsenie Boca”, format din mănăstire, școală, azil pentru vârstnici și spital de îngrijiri paliative.


Lucrările au început din centrul ariei de 11 hectare, pe cel mai înalt loc, cu ceea ce se dorește a fi prima mănăstire ortodoxă din municipiul Deva, închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În jurul ei vor gravita celelalte edificii.


„Preasfințitul Părinte Nestor a considerat Așezământul Părintele Arsenie Boca drept testamentul de suflet al întâiului ierarh hunedorean și a intensificat lucrările la noua mănăstire. În momentul de față aproximativ 40% din partea de infrastructură (fundații) a întregului complex monahal este finalizată”, a transmis pentru Basilica.ro Pr. Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Eparhiei.

„Menționăm că această parte de fundații a fost cea mai complexă, deoarece pe toată suprafața este construit un demisol cu numeroase încăperi”.

Pentru că lucrările sunt complexe și de lungă durată, în apropierea șantierului s-a edificat o biserică de lemn, finalizată în această primăvară, în care să se aducă laudă lui Dumnezeu, și să se ceară ajutor și binecuvântare pentru ducerea la bun sfârșit a proiectului.


Lucrările la corpurile de clădiri ale mănăstirii au început în cursul anului 2021 și au fost încredințate, spre coordonare, Preasfințitului Părinte Nestor, pe atunci arhiereu vicar. Așadar, Preasfinția Sa a fost implicat în fiecare etapă de proiectare și construire a noului ansamblu monahal.


„De asemenea, PS Nestor a inițiat demersurile pentru proiectarea celorlaltor clădiri care vor face parte din așezământ – spitalul de îngrijiri paliative și azilul pentru persoane vârstnice, edificii pentru care s-au emis deja certificatele de urbanism, urmând ca, mai apoi, să fie inițiat proiectul pentru școala (cu clasele 1 – 12) pe care atât de mult a dorit-o PS Gurie, care spunea mereu că ‹educația și spiritualitatea laolaltă reprezintă temelia unei dezvoltări armonioase a viitoarelor generații›”.

„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, nădăjduim ca anul acesta să înceapă și lucrările de construire a Azilului pentru persoane vârstnice”, a mai spus Pr. Gabriel Miricescu.


Așezământul „Părintele Arsenie Boca” se construiește cu eforturile substanțiale ale Episcopiei Devei și Hunedoarei și este susținut constant de Primăria Municipiului Deva, Consiliul Județean și Secretariatul de Stat pentru Culte, instituții care au înțeles nevoia reală de implicare și folosul concret pe care acest centru îl va avea în viața comunității hunedorene.

„Lucrările sunt complexe și vor necesita timp, resurse materiale și efort”, precizează reprezentantul Eparhiei Devei și Hunedoarei.

„Ceea ce se dorește a fi aici nu este decât una dinte lucrările Episcopiei noastre săvârșite spre slava lui Dumnezeu și spre folosul tuturor locuitorilor județului Hunedoara, care vor beneficia de îngrijire medicală și asistență în momentele dificile din viață, iar tinerele generații se vor putea forma într-un lăcaș de cultură, înobilat de duhul credinței de veacuri a oamenilor acestor meleaguri”.

Poți dona pentru Așezământul „Părintele Arsenie Boca” direct în contul eparhiei. Date bancare:

Episcopia Ortodoxă Română a Devei şi Hunedoarei IBAN: RO51 RZBR 0000 0600 1218 7719 Raiffeisen Bank

sursa: Basilica.ro

1.647 afișări0 comentarii

תגובות


bottom of page