top of page

Deva = reședința fără orizont sau cum am bătut palma degeaba!


Titlul articolului poate fi susținut de proiectele "pe genunchi" ale celor care conduc orașul, de ”celebrele” autobuze second-hand care circulă pe traseele locale și care chiar se vede că sunt la mâna a doua, de scandalurile care au umplut paginile ziarelor încă din primele zile ale noii administrații. Un exemplu ar fi jocul de glezne făcut cu Poliția Locală, unde a fost decimat chiar compartimentul, sau cum s-o numi el, care se ocupa de paza cetății și a parcurilor. Serviciul a fost imediat externalizat către o firmă specializată, cică ar fi fost mai ieftin, iar acum lipsește cu desăvârșire. Firma și-a retras agenții de pază, așa că cetatea nu mai e supravegheată, iar prin zona parcurilor se mai zăresc arareori polițiștii locali. Un alt exemplu este războiul pornit cu aliații cu care a fost câștigat mandatul în 2017. Război care continua și astăzi!

Economia la buget clamată în 2017 prin reduceri de personal pe la Poliția Locală, pe la asistența socială sau în cadrul altor servicii ale Primăriei a fost, se pare, doar de ochii lumii. Sau să facă loc clientelei și prietenilor!


Astăzi, organigrama este ultraîncărcată și birocrația din primărie este mai prezentă ca oricând. Primarul și echipa sa de liberali păstrează "vizitele" în teren doar pentru campania electorală. Altfel nu ne explicăm de ce nu i-am văzut prin oraș, prin cartiere, în toată perioada de dinainte de pandemie. Au trecut totuși doi ani și ceva de la ultimele alegeri pentru Deva, dar primarul nu a prea fost în mijlocul oamenilor. Conferințele de presă, emisiunile tv și ”jucăria” numită Facebook nu pot suplini relația direct cu cetățeanul. Orașul nu este atât de mare încât să nu-l poți străbate la pas de câteva ori pe an.


La toate acestea, vin în completare boscheții care au reinvadat cartierele orașului, lipsa viziunii privind amenajarea peisagistică a orașului. Mai zilele trecute, toate plantele perene din zona hotelului Sarmis au fost înlăturate ca să facă loc unor suporți metalici pentru ghivece! Cea mai mare prostie, mai ales că orașul suferă din pricina lipsei de verdeață! Să nu uităm imaginile cu mormanele de gunoaie din cartiere, care împânzesc internetul. Mai grav, la marginea orașului spre râul Mureș s-au înmulțit depunerile ilegale de deșeuri din construcții, auto etc. Primăria nu vede, nu aude, nu cere ajutor! Să nu mai vorbim de problema câinilor vagabonzi pentru care primarul promitea o rezolvare încă de la începutul anului!


Toaletă publică tot nu este, dar au fost iluminate (prin achiziție interesanta) bisericile și chiar Casa de Cultură, care avea nevoie de reparații capital nu de iluminat fancy. Clădirea încă in construcție a liceului de muzica a fost mascată cu o poză, iar pe site-urile de socializare angajații primăriei, plătiți din bani publici, îi iau la mișto pe cei care încearcă să le arate aceste lucruri! Cu așa atitudine chiar simțim că locuim într-un oraș de mâna a doua! Chiar simțim că Deva este simbolul al dezastrului și al nepăsării liberale!Mai nou, în pandemie, s-a dat cu stropitoarea prin oraș, s-au lipit afișe pe ușile blocurilor, s-au distribuit dispensere la fiecare scară din bloc, prin mărinimia unui sponsor, cică! Dar, spre deosebire de alte orașe mult mai sărace din județ, care au oferit toate serviciile la pachet, la Deva asociațiile au primit sarcina să monteze aparatele și să asigure dezinfectantul din banii locatarilor! Sic!

În tot acest timp, mai marii Devei s-au lăudat cu aparatul PCR (donat de alții) și au făcut donații generoase la spital! Da, în mărinimia lor au donat banii devenilor! Nu au ratat nicio ocazie să se fotografieze cu conducerea militară a spitalului. Dă bine pentru campania electorală viitoare, oricând va fi ea.


Din 15 mai vom putea ieși din nou în parcuri pentru a constata că și acestea au fost lăsate în voia sorții și pentru a ne întreba: oare am bătut palma degeaba?

999 afișări
bottom of page