top of page

Din cauza fostului prefect, Vasilică Potecă, CJ Hunedoara pierde 1 milion de lei la buget

𝗖𝗝 𝗛𝘂𝗻𝗲𝗱𝗼𝗮𝗿𝗮 nu poate recupera integral sumele cheltuite de 𝙎𝙅𝙐 𝘿𝙚𝙫𝙖 în #pandemie

Consiliul Județean (CJ) #Hunedoara se află în 𝗶𝗺𝗽𝗼𝘀𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗿𝗲𝗰𝘂𝗽𝗲𝗿𝗮 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝟭 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗶, sumă cheltuită de Spitalul Județean de Urgență (SJU) din #Deva pentru achizițiile de produse în perioada pandemiei de coronavirus.

Autoritățile publice locale și județene au oportunitatea de a recupera sumele cheltuite în perioada pandemiei de #coronavirus, prin apelul #POIM 2014-2020: Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare #Covid-19. CJ Hunedoara, împreună cu reprezentații SJU Deva, au făcut demersurile necesare în acest sens identificând achiziții în valoare de 5.295.545,09 lei și solicitând ulterior recuperarea acestei sume.

Reamintim că pe data de 26 martie 2020, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a dispus prin Ordin transformarea SJU Deva în spital Covid-19, blocând astfel activitatea unității spitalicești. Este de notorietate starea critică de tensiune în care s-a aflat personalul angajat al SJU Deva, în urma deciziilor aberante ale conducerii nou instalată. La finalul lunii martie 2020, același prefect a suspendat managerul SJU aflat în funcție și l-a numit, fără a avea competențe în acest sens, pe domnul Silviu Didilescu. După nici o săptămână, acesta a demisionat, iar pe data de 8 aprilie 2020, la SJU Deva a fost instalat management militar. Așadar, sarabanda nereguilor de la SJU Deva a fost declanșată de 𝙜𝙚𝙨𝙩𝙪𝙡 𝙞𝙧𝙚𝙨𝙥𝙤𝙣𝙨𝙖𝙗𝙞𝙡 al fostului prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă.

Revenind la achizițiile pentru care s-a solicitat recuperarea sumelor cheltuite facem precizarea că pentru o serie de achiziții realizate în perioada 01 – 15 aprilie 2020, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dispus corecții financiare între 𝟮𝟱% și 𝟭𝟬𝟬%. Cu alte cuvinte, sumele cheltuite nu pot fi recuperate, întrucât nu s-a respectat legislația în domeniu.

Spre exemplu, achiziția combinezoanelor de protecție, în valoare de 289.234,26 lei cu TVA, a fost atribuită prin achiziție directă deși valoarea acesteia este peste pragul de achiziție prevăzut la art. 7 din Legea 98/2016. Pentru această achiziție, Autoritatea de Management POIM a întocmit un raport de neconformitate pentru aplicarea reducerii procentuale de 100%.

Un alt exemplu: în cazul a trei achiziții de măști de protecție FFP 2 în valoare de 231.990,50 lei, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 11 din Legea 98/2016, stabilindu-se reduceri procentuale în valoare de 25%.

Pe lângă aceste achiziții, au fost stabilite alte sume cheltuite care însă nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, în valoare de 399.987,57 lei.


În concluzie, în ciuda eforturilor financiare depuse, CJ Hunedoara poate recupera doar 4.305.944,27 lei din suma totală de 5.295.545,09 lei, bani din bugetul județului Hunedoara cheltuiți de managementul interimar al SJU Deva.

Biroul de Presă al Consiliului Județean Hunedoara1.600 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page