Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Centrul Cultural și de Creație al Orașului Simeria, a organizat în ziua de 24 octombrie 2024, în Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria un eveniment cultural-omagial sub genericul „Dumitru Hurubă, cărturar și om de spirit”. Evenimentul a fost dedicat îndrăgitului scriitor care la 26 octombrie 2024 împlinește opt decenii de viață și s-a dorit un emoționant semn de apreciere și afecțiune față de unul dintre cei mai remarcabili scriitori din județul Hunedoara.
Devenit, de-a lungul a peste 50 de ani de activitate literară, unul dintre cei mai importanţi şi mai apreciaţi scriitori, Dumitru Hurubă a fost întotdeauna o prezență activă în peisajul nostru cultural. Observator atent şi pertinent al realităţilor din societatea noastră, a publicat texte de mare actualitate, scrise cu umor, ironie şi un deosebit simţ satiric. Cele 80 de volume de proză satirică, contribuțiile la volumele colective, colaborările la emisiuni literare de la radio și posturi tv, articolele publicate în presa literară, diplomele și premiile literare, aprecierile criticii de specialitate sunt tot atâtea dovezi ale faptului că Dumitru Hurubă este un prozator complet și complex. Numele lui Dumitru Hurubă poate sta cu cinste alături de cel al unor prozatori români iluștri, umoriști prin excelență, precum Tudor și Vlad Mușatescu, Teodor Mazilu, Ion Băieșu, Laurențiu Cerneț etc. Lectura textelor ce poartă semnătura sa îl duce cu gândul pe cititorul avizat la marii umoriști ai literaturii universale, de la Bohumil Hrabal și Jaroslav Hașek, la Jerome K. Jerome și, poate în primul rând, Ilf și Petrov.
La acest eveniment au participat scriitori, oameni de cultură, iubitori de literatură, toți dorind să fie alături de îndrăgitul scriitor într-un moment atât de emoționant. Scriitorii Paulina Popa și Constantin Stancu, nume de referință ale literaturii hunedorene, au moderat cu emoție și bucurie întâlnirea cu confratele lor de breaslă și bunul lor prieten.
La vârsta tuturor împlinirilor, dincolo de felicitările firești care se cuvin a-i fi adresate, cititorii săi, noi toți am avut prilejul să-i mulțumim. Și motivele sunt multe: i-am mulțumit pentru că lângă cărțile Domniei sale „șezum și râsem” de atâtea și atâtea ori, pentru că ne-a făcut cunoștință cu „rezervația de zăpăciți”, pentru că ne-a arătat cum este să fii „un scorpion pe contrasens”, apoi ne-a dat răgazul să ne tragem sufletul „pe canapeaua cu scârț” și ne-a dăruit o „carte de colorat mintea”, carte care ne-a pricinuit plăcute „insomnii binefăcătoare”. Ne-a deschis ușa „biroului dușilor de acasă”, unde n-am fost singuri, ci am găsit o adevărată „rezervație a zăpăciților din tranziție”, apoi a stat cu noi la taifas în „ograda aiuriților” și ne-a mai dat în dar câteva „proze cu dichis” explicându-ne că, în ciuda vremurilor complicate, trebuie să ne găsim timp pentru „idile prin harababură”.
Dovadă a recunoștinței și prețuirii pentru tot ceea ce ne-a dăruit scriitorul Dumitru Hurubă este și diploma de excelență pe care Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara -Deva i-a înmânat-o, motivată de o binemeritată „recunoștință și statornică prețuire pentru tot ceea ce a dăruit literaturii și culturii hunedorene de-a lungul unei vieți în care a slujit cu măiestrie slova românească”.
Sărbătorirea lui Dumitru Hurubă la Simeria, orașul său de suflet unde s-a retras la umbra minunatului Parc Dendrologic, a fost un minunat prilej de întâlnire și dialog cu acest scriitor îndrăgit, adevărat cărturar și om de spirit, una dintre figurile luminoase ale literaturii noastre.
Emoțiile acestei seri speciale au fost sporite, în final, de minunatele acorduri ale Coralei „Sargeția”, conduse de dirijorul Adrian Vinars, care ne-a încântat cu piese celebre din repertoriul muzical internațional și cu binecunoscute preluări din folclorul românesc.
Cu deosebită considerație,
Manager,
Ioan Sebastian Bara
コメント