top of page

Economia României - perspective sumbre!

O analiză independentă, profesională, realizată de Frames și Agenția de Consultanță pentru Dezvoltarea Afacerilor (ACDA) confirmă faptul că întârzierea guvernului Orban în a sprijini consistent și eficient economia, riscă să provoace o criză fără precedent. Analiza specialiștilor relevă că politica pașilor mărunți, pas cu pas generează deja temeri în ochii investitorilor și afectează credibilitatea economică a României. Guvernul alocă cel mai mic sprijin pentru economie, ca pondere în PIB, din toată Europa, planurile de combatere a crizei vizează doar 2% din PIB și acoperă doar perioada de stare de urgență.


În Ungaria, o țară care are o economie cu 40% mai mică decât cea a României, Guvernul alocă 30 de miliarde de euro (20% din PIB) pentru compensarea efectelor crizei, printre care și un fond strategic de 1,3 miliarde de euro pentru investiții în infrastructură. Cehia a anunțat un plan de stimulare a economiei de 18% din PIB (50 mld.euro). Polonia alocă 47 de miliarde de Euro (10% din PIB) pentru susținerea economiei, din care 30 mld. de zloți pentru investiții în infrastructură. Bulgaria accelerează planurile pentru trecerea la euro.

Guvernul Orban a promis și încă nu a plătit niciun leu din cei 10 mld. lei pentru șomajul tehnic și 15 mld. lei garanții pentru susținerea creditării IMM-urilor. În rest, după o adevărată bâlbâială privind plata taxelor, a oferit o bonificație pentru cei care își plătesc taxele la timp și a anunțat un proiect de tăiere a reducere a salariilor în sectorul public. Potrivit experților, tăierea salariilor bugetarilor este, cel puțin așa cum se prezintă acum, doar o măsură de imagine, care însă va avea doar efecte negative.

Din cei 1,24 milioane de bugetari, sunt aproape 700.000 care nu vor fi afectați sub nicio formă, pentru că activează în domenii esențiale. În condițiile in care statul aloca 102 mld.lei ca fond de salarii pentru bugetari (s-a dublat în ultimii 5 ani), economia estimată de Orban, de 1,5 mld lei. Prin tăierea salariilor bugetarilor – de fapt chiar și prin propagarea temei în spațiul public – se induce neîncredere, insecuritate, scăderea consumului cu efecte negative inclusive asupra zonei private din economie!4 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page