top of page

Elena Udrea, Rudel Obreja și restul inculpaților din Gala Bute revin în penitenciar

Actualizată în: 11 apr. 2022

Un complet de cinci judecători a stabilit, joi, definitiv, să respingă definitiv căile extraordinare de atac introduse de Elena Udrea și Rudel Obreja în mega-dosarul Gala Bute, astfel că decizia definitivă a acestora de condamnare rămâne valabilă.


„Respinde ca nefondate contestatiile în anulare ale Elenei Udrea si Rudel Obreja”, a anunțat magistratul asistent.
Constată că în dosarul adiacent s-a dispus suspendarea deciziei definitive față de reudel Obreaja”, a mai spus acesta.

Decizia este definitivă și a fost luată cu majoritate. Opinia separată era în sensul rejudecării dosarului. Un complet de cinci judecători de la ICCJ a ascultat, luni, concluziile procurorului DNA și pe ale avocaților în cadrul contestației în anulare prin care pe de-o parte s-a suspendat decizia definitivă de condamnare din mega-dosarul Gala Bute, iar pe de altă parte se cere acum rejudecarea în faza apelului a cazului.Este de amintit că pe parcursul judecării acestei căi extraordinare de atac s-a stabilit suspendarea efectelor deciziei definitive de condamnare din dosar, urmarea fiind eliberarea imediată din penitenciar a celor condamnați definitiv la pedepse cu executare între care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea și fostul șef al FRB, Rudel Obreja.


Totodată este de amintit că pe parcursul judecării acestei căi extraordinare de atac completul de judecată a cerut CJUE să spună dacă judecătorii naționali sunt obligați să respecte decizii CCR când ele contravin dreptului fundamental al Uniunii Europene, întrebări la care CJUE a transmis o hotărâre în luna decembrie 2021.


Astfel, la termenul de luni al procesului, instanța a respins o cerere de amânare și a stabilit repunerea pe rol a cauzei după suspendarea decisă la momentul trimiterii întrebărilor către CJUE. După repunerea pe rol a dosarului magistrații au dat cuvântul, pe rând procurorului DNA și avocaților inculpaților și a părților civile.
550 afișări
bottom of page