top of page

Fără anestezie, despre spitalul devean


Pornim de la o ipoteză care se aproprie foarte mult de certitudine. La orice oră, zi sau noapte, în orice spital din țară, dacă cineva pornește să caute genericul nod în papură îl găsește garantat. E adevărat că de multe ori critica ridică vălul de pe o situație de ansamblu catastrofală în care pacienți, doctori și personal medical împart soarta tristă și frustrările unei instituții defectuos gestionate.Totuși există instituții medicale care merită cel puțin o a doua privire asupra activității lor.


În cazul Spitalului Județean de Urgență din Deva, aflat în subordinea administrativă a Consiliului Județean Hunedoara, acest lucru este cu atât mai interesant cu cât de mai puțin de 10 zile aici a fost numit un nou manager în persoana doamnei Delia Băda. Iar orice nouă conducere, se știe, se instalează întotdeauna sub ochiul vigilent deschis de curiozitatea generală: ce va face oare noul șef?


Noul manager Delia Băda are câteva răspunsuri la întrebarea asta.

Delia Băda, noul manager al Spitalului Județean de Urgență Deva

Pediatria, o ”boală” tratată care încă doare


Facebook-ul și media locală au explodat. Vechea secție de Pediatrie din Deva este prezentată ca un coșmar plin de goange și infecții pentru micii bolnavi și părinții lor. În subsidiar se induce ideea că global la spitalul devean situația a praf! Managerul (fostul) asigură că nimic din ce depinde de personalul de la Pediatrie (act medical, dezinfecție, curățenie) nu s-a făcut decât cu responsabilitate și grijă suplimentară, în primul rând pentru că e vorba de copii în suferință. Dar Secția de pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Deva funcționează în prezent într-o clădire veche de peste 100 de ani, ce-i drept cu valoare de patrimoniu, dar care își cere tot mai insistent dreptul la degradare după o atât de lungă exploatare.


Autoritățile, ce-i drept, nu au contemplat pasiv acest apus imobiliar și au intervenit. În 2016, Consiliul Județean Hunedoara a aprobat în regim de urgență un proiect de reabilitare a clădirii acolo unde situația nu mai suferea amânare: repararea acoperișului, înlocuirea integrală a tâmplăriei la mansardă și etajul 2, montarea de covoare PVC, înlocuirea ferestrelor vechi de lemn cu termopane, zugrăvirea saloanelor. Efectul cumulat a fost bun, dar nu suficient. Clădirea e aproape o relicvă istorică. Statutul patrimonial special al edificiului limitează orice intervenție radicală de reabilitare, inducând totodată pentru asta costuri exorbitante.



Secție nouă cu loc de joacă pentru cei mici


Și atunci, la un cost mai rezonabil, autoritățile au luat decizia de a rezolva complet problema altfel. Așa a apărut șantierul noii secții de pediatrie aflată la etajul IV din clădirea Spitalului Județean de Urgență din Deva, căreia i se va adăuga o extindere. Pentru ca micii pacienți să fie tratați într-o secție spitalicească la standarde, finalizarea investiției este pusă în urgență deopotrivă de conducerea Consiliului Județean Hunedoara, cât și de noul manager al spitalului.

Se amenajează sala specială de joacă din noua secție de Pediatrie

Pentru că, ”Proiectul de modernizare și extindere a spațiilor în care va funcționa secția de Pediatrie va reflecta în mod corect grija noastră, a Consiliului Județean Hunedoara, pentru sănătate”, a declarat recent Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara. În consecință, reprezentanții CJ Hunedoara au anunțat că aprobarea bugetului județului instituției în ședința din 19 aprilie va coincide cu alocări ritmice de bani pentru noua secție de Pediatrie de la Deva. Se urmărește ca inaugurarea să aibă loc în acest an, sau cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor (lucru foarte posibil potrivit dirigentului de șantier, Ioan Nicolae Pârvu). Managerul Delia Băda explică că structura funcțională a noii secții s-a realizat pe principiul separării pe trei nuclee în funcție de vârsta pacienților (0-3 ani, 3-6 ani și 6-14 ani). Secția va dispune de peste 45 de paturi pentru micii pacienți, care vor fi dublate de paturi destinate însoțitorilor acestora. Secția va asigura și servicii de investigații medicale (endoscopie, neurologie, EKG, ecograf). În plus, într-o locație mai retrasă pentru a nu deranja sonor restul secției, se construiește un loc de joacă pentru cei mici. ”Acolo copii vor găsi numeroase jucării și jocuri care să le mai anine din suferința pricinuită de boală”. Proiectul noii secții de Pediatrie este asumat ca prioritatea maximă de noul manager al spitalului devean. Valoarea investiției depășește 1,8 milioane de lei.


Pediatria va fi următoarea secție medicală ultramodernă la Deva. La Spitalul Județean de Urgență a început însă de mai mulți ani un proces amplu de modernizare ale cărui rezultate pozitive sunt cea mai bună replică la orice încercare de defăimare la grămadă a instituției medicale. Iar chestiunea asta nu o spun șefii instituției, sau a Consiliului Județean Hunedoara, ci chiar pacienții internați acolo.


Dl. Gheorghe Pall Both din Deva, pacient al Secției de Cardiologie: ”Sunt mulțumit de modul în care am fost tratat ca pacient. Personalul a fost prietenos, iar tratamentul eficient. Azi mă externez!”


Gheorghe Pall Both

Dna. Isabela Schonberger din Hunedoara, pacientă a Secției de Urologie: ”Am găsit condiții foarte bune la Deva. Igiena aici este exemplară, la fel și curățenia. Personalul medical, de asemenea, m-a trata foarte bine”


Isabela Schonberger

Dnul. Gligor Hașa, Deva, pacient al Secției de Cardiologie: ”Să știți că eu sunt un om mai cârcotaș. Dacă ceva nu era bine ați fi auzit-o de la mine. Cu toate astea despre spitalul ăsta nu pot spune decât trei lucruri: condiții bune, competență medicală și omenie.”


Gligor Hașa

Pentru că dacă, din întâmplare, ați dori să vă oferiți la un moment dat prilejul unei surprize plăcute faceți o mică inspecție la secțiile de Cardiologie sau Urologie din spitalul devean! Merită! Începând cu dezinfectantul, papucii, halatul și masca sterilă de la intrare, până la ultima toaletă de pe culoar totul este impecabil. Chiar și culorile alese pentru zugrăvirea pereților au în ele știința care bucură ochiul și îndeamnă la relaxare și optimism.


La intrarea pe secție vizitatorii îmbracă halate și botoșei de unică folosință sterile. Nu lipsesc nici măștile sterile
Culorile alese la modernizarea secției de urologie îndeamnă la relaxare și optimism

Transport steril de material sanitar

Într-o astfel de secție unde pacienții sunt ”suverani”, implicit, și viața profesională a medicilor devine mai bună. ”Pe noua secție pot face 90 la sută din ce înseamnă munca de medic în specialitatea mea. Condițiile de lucru sunt foarte bune, iar dotarea cu aparatură e decentă, mă mulțumește”, spune dr. Emil Mitranovici, șeful secției de Urologie din cadrul spitalului devean.


Medicul Emil Mitranovici într-o primă discuție cu managerul spitalului

Consiliul județean dă IT-ul. Spitalul face dispecerat de programare a consultațiilor


Una din nemulțumirile persoanelor suferinde din întreg județul constă în sistemul greoi de obținere a unor programări la medic în ambulatoriu. Potrivit șefului secției de cardiologie din spital, dr. Constantin-Sabin Blaj, zilnic în ambulatoriul devean sunt programate peste 500 de consultații. Ar fi nevoie ca actualul ghișeu unde cetățenii pot face programări să fie dezvoltat la nivelul unui dispecerat de preluare și rezolvare rapidă a cererilor. Potrivit managerului Delia Băda, Consiliul Județean Hunedoara derulează în prezent un proiect de finanțare destinat reabilitării informatice a Spitalului Județean de Urgență din Deva. ”Este vorba de înlocuirea calculatoarelor vechi cu noi unități. E în discuție un proiect care înseamnă peste 100 de computere cu softul aferent la zi. Nevoia integrării informatice a întregii activități impune acest update tehnologic”, explică managerul. Intenția conducerii spitalului este ca o parte din aceste noi computere împreună cu un software specializat să fie creierul care poate gestiona dispeceratul de programare a consultațiilor. ”Intenționăm să construim un dispecerat fiabil care să poată face față volumului mare de solicitări. Iar ca toată lumea să aibă acces cât mai ușor la actul medical, adică persoanele cu dificultăți în folosirea Internetului să nu fie discriminate, gândim ca dispeceratul să ofere trei variante de rezolvare a cererilor: online, telefonic și față în față, la ghișeu”, precizează Delia Băda.



Când puțin înseamnă foarte mult


Se spune că o vorbă bună este începutul cel mai potrivit pentru un tratament de succes. Și pentru că nu se cer fonduri și proceduri birocratice stufoase, crearea unui ambient mai prietenos pentru pacienți pare a fi cea mai la îndemână inițiativă cu care noua conducere de la spital își poate începe mandatul. ”Mă voi preocupa să transform în rutină elementele unui comportament profesional din partea corpului medical față de pacienți. O vorbă bună, o atitudine amabilă, acordarea de atenție, politețea față de bolnavi nu trebuie să fie opționale. Consider că în momentul în care ești în fața unui om suferind și ai îmbrăcat halatul alb, acest tip de comportament intră în fișa postului. Voi discuta cu șefii de secții din spital despre acest aspect. Dar și cu pacienții cărora, aleatoriu, le voi cere părerea despre modul în care sunt tratați de cei care îi îngrijesc”, explică noul manager.


La secția de cardiologie echipa medicală ia note maxime din partea bolnavilor

Consiliul Județean dorește un spital liber de datorii


După ce ani de zile Spitalul Județean de Urgență din Deva s-a scufundat în datorii din ce în ce mai mari către furnizorii de servicii, șirul nefast al deprimării financiare a fost stopat. Însănătoșirea financiară a spitalului devean a coincis cu declarația făcută de președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, prin care oficialul anunța intenția instituției de a degreva spitalul devean de datorii.

Trendul financiar pozitiv este confirmat de managerul spitalului. ”Cu circa un an în urmă spitalul funcționa cu povara unei datorii de aproape 12 milioane de lei. La 31 martie anul acesta mai avem de plătit restanțe de 4,5 milioane de lei”, precizează managerul spitalului.

Potrivit conducerii CJ Hunedoara, până la finele acestui an bilanțul contabil al spitalului devean trebuie să marcheze zero la capitolul datorii.



Orice manager are și ambiția marilor investiții


Pornind de la ce se poate face imediat, orice manager la început de mandat are și o agendă investițională ambițioasă de tip ”adăugă la favorite”. Pârghiile pentru realizarea lor sunt însă împărțite între mai multe instituții. Pentru Delia Băda agenda aceasta are cinci puncte majore:


1. Computer tomograf - RMN de ultimă generație; se fac pregătiri pentru amenajarea spațiului adecvat noi instalații pentru care actele au fost semnate la Guvern anul trecut. ”Este vorba de proiectarea unor incinte (sală de pregătire analiză, sala post investigație, vestiar) unde să poată fi exploatat noul echipament pe care îl așteptăm.


2. Heliport – potrivit dr. Constantin-Sabin Blaj, doar de la secția de cardiologie a spitalului devean anual sunt trimiși la mari clinici din țară peste 150 de bolnavi grav. Numărul total de bolnavi trimiși de urgență de la Deva spre clinici de la București, Cluj sau Timișoara trece lejer de 500 de persoane. Pentru bolnav transferul cu elicopterul s-ar putea face mult mai ușor din curtea spitalului, de pe un heliport amenajat la standarde.


Medicul Constantin-Sabin Blaj, șeful secției de cardiologie din Spitalul Județean de Urgență Deva

3. Centru de Cardiologie Intervențională; investiția într-un astfel de centru ar crea posibilitatea efectuării la spitalul din Deva de angioplastii coronariene (refacerea continuității sau a calibrului unui vas de sânge deformat) cu montarea de stenturi, pacienții nemaifiind nevoiți să se relocheze în clinici din alte județe pentru această intervenție.


4. Structură cu paturi pentru bolnavii cronici; presupune o negociere cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru finanțarea a 25 de paturi pentru bolnavii cronici a căror durată de spitalizare depășește norma în zile-spitalizare stabilită pentru afecțiunea lor. Ei pot fi mutați din secțiile specializate în care au fost internați în această nouă structură până ce starea de sănătate le va permite externarea.


5. Eliminarea deficitului de personal; potrivit managerului deficitul de personal calificat (medici, asistente medicale, infirmieri) la spitalul devean este de circa 100 de persoane. Completarea posturilor vacante este o altă dorință din agenda investițională a noii conduceri.



Concluzie


În mai puțin de două săptămâni la Spitalul județean de Urgență din Deva au avut loc două prelevări de organe. S-au prelevat rinichi, cornee, os, splină și în premieră un plămân. Spitalul devean face parte din programul de prelevare a organelor din anul 2013, iar de atunci prelevările făcute aici au salvat zeci de vieți. Procedura este foarte pretențioasă, presupune un mediu perfect steril și dotări performante pe care spitalul le poate pune la dispoziție. Numai și dacă ar fi vorba de atât și ar fi un lucru bun de spus despre spitalul devean.

Incidentul de la vechea Pediatrie a fost realmente regretabil și, teoretic, nu trebuia să aibă loc. Dar numai pentru asta nu e politic corect să ”dai la porci”, la pachet, o întreagă instituție. Nici măcar dacă ar fi fost vorba de mama goangelor.


175 afișări0 comentarii

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page