top of page

Franța, lockdown! România, încotro?


Franța impune măsuri de urgență pentru limitarea răspândirii noului coronavirus! În acest răstimp, guvernanții din România asistă impasibili la creșterea numărului de cazuri și se concentrează numai pe alegerile parlamentare.


În România, viața merge înainte, campania electorală stă să înceapă, președintele iese în fiecare seară la tv și înfierează cu mânie Partidul Social-Democrat, pe care încearcă să-l scoată vinovat de toate relele.


Numărul celor infectați crește de la o zi la alta! Tocmai s-a depășit pragul critic de 5000 de cazuri pozitive, deși capacitatea de testare încă este deficitară în România. Crește alarmant numărul de decese, dar și al persoanelor internate la terapie intensivă. Sistemul sanitar românesc pare neputincioas în fața virusului care se propagă cu viteză uluitoare.


”Guvernul meu”, prin ministrul de finanțe, continuă să împrumute în neștire bani de pe piețele interne sau internaționale. Bani care nu se regăsesc niciunde. Nici la această dată, nu există o strategia coerentă și unitară la nivel național privitoare la măsurile care să asigure funcționarea spitalelor Covid și suport-covid, la dotarea lor cu materiale și echipament medicale strict necesare. Ce să mai vorbim de achiziții de medicamente destinate tratării bolnavilor de Covid.


Fiecare manager de spital este pe cont propriu.


Nici la această oră, ”guvernul meu” nu are un plan serios de susținere pe termen lung a angajaților și a afacerilor. Activitățile din domeniul HoReCa și cele considerate neesențiale au cel mai mult de suferit. Cultura, turismul sunt la pământ, mai ales în localitățile care au depășit incidența de 3 cazuri pozitive la mia de locuitori. Ba mai mult, liberalii ajunși în fruntea unor instituții publice din țară au anunțat concedieri! Acum, într-o perioadă în care sectorul privat este la pământ și nu poate absorbi forță de muncă nouă.


Iar măsurile luate în privința școlilor sunt de-a dreptul aberante și îngrădesc dreptul la educație al tuturor copiilor și, în mod special, al celor proveniți din familii defavorizate. Spre deosebire de Franța, care intră la noapte în lockdown și lasă școlile deschise, în România școlile funcționează încă din 14 septembrie după scenarii care nu fac altceva decât să bulverseze elevii, profesorii și părinții!


Ce se întâmplă în Franța?


Din această noapte, Franța intră în carantină totală. Măsura este valabilă pâna la 1 decembrie, cu posibilitate de prelungire sau relaxare a restricțiilor, în funcție de evoluția noului coronavirus. La ultimul bilanț, Franța a raportat peste 36.000 de noi infectări în 24 de ore.


Anunțul de lockdown a venit din partea președintelui Emmanuel Macron. ”Responsabilitatea mea este de a-i proteja pe toți francezii, în ciuda polemicilor, în ciuda dificultății deciziilor care trebuie luate. Îmi asum pe deplin”, a declarat președintele francez.


Timp de o lună, francezii au voie să iasă din case pentru a merge la muncă, la medic, la cumpărături sau la o scurtă plimbare de o oră. Se reintroduce declarația pe proprie răspundere la părăsirea domiciliului. În schimb, creșele, școlile, liceele și colegiile vor rămâne deschise și vor institui protocoale de sănătate stricte. Doar universitățile se închid și cursurile se mută în online. Explicația: copiii nu pot fi privați de educație!


Președintele Macron a anunțat însă și o serie măsuri consistente pentru susținerea angajaților, a firmelor și companiilor care au de suferit de pe urma închiderii administrative a activității. Nici Germania nu pare să se simtă mai bine și introduce deja restricții parțiale pe toată durata lunii noiembrie.

Epilog!


În acest context, în care tot mai multe țări europene se gândesc să instituie măsuri drastice în lupta cu coronavirusul, ne așteptăm ca liberalii, cu girul președintelui Iohannis, să ia măsuri tot mai aberante, fără să-i intereseze faptul că vor arunca și mai mult țara în haos! Ei au un singur interes: câștigarea alegerilor din 6 decembrie cu orice preț! Chiar dacă vor băga tot mai mulți oameni în spitale și vor falimenta nenumărate afaceri!

Sursa foto: zf.ro

115 afișări0 comentarii
bottom of page