top of page

Guvernul Ludovic Orban se laudă că aduce României 100 de miliarde de euro.

Bani cu care economia se va redresa, după pauza din primăvară cauzată de pandemie, și investițiile vor curge gârlă. Atunci să vezi trai bun! Numai că declarațiile sforăitoare și propagandistice ale liberalilor nu sunt susținute de situația din teren, ca să ne exprimăm așa!

Tot mai mulți oameni de afaceri sunt gata să pună lacătul pe firme din cauza lipsei de sprijin din partea statului. Guvernul liberal nu-și respectă nici măcar propriile decizii pe care le tot prezenta opiniei publice în urmă cu ceva vreme. A promis că va da facilități angajatorilor pentru a trece mai ușor peste efectele pandemiei, dar totul este o mare amăgire.

De o lună de zile a apărut OUG 92, prin care se acordau o grămadă de facilități firmelor mici și mari, dar nici până astăzi ordonanța nu este aplicabilă. Proprietarii de companii mari, dar și cei care au o firme mijlocii sau mici sunt pur și simplu disperați de avalanșa de schimbări și modificări legislative, care au loc frecvent. Plus de asta, formularele care trebuie depuse se schimbă de la o săptămână la alta, de nu mai știu bieții contabili ce au de făcut. Așadar, predictibilitate zero!

Să nu mai vorbim de măsurile care ar trebui să-i protejeze pe angajați. Oamenii de afaceri și contabilii se lovesc și aici de o grămadă de situații absurde.

Să luăm, de exemplu, prelungirea șomajului tehnic. Nici până astăzi, 07.07.2020, nu se pot transmite documentele pentru recuperarea acestor sume.

Un alt exemplu, de această dată referitor la acordarea subvenției de 41.50 % pentru cei care au fost în șomaj tehnic. A trecut o săptămână din luna iulie și nu se pot depune documentele pentru obținerea acestei facilități. Mai mult decât atât, dacă o societate are mai multe activități, nu poate primi și șomaj tehnic în continuare, pe activitatea cu cod CAEN restricționată, și facilitatea de 41.50 % pentru salariații de pe activitatea care se poate desfășura.

Iar ca tabloul să fie complet și să vedeți grija pe care o au liberalii pentru mediul de afaceri, angajatorii ne-au semnalat că de anul trecut nu s-au mai aprobat convenții pe legea 76/2002. Este vorba despre acele facilități pentru cei care angajează tineri absolvenți de liceu sau facultate (art. 80), facilități pentru cei care angajează persoane cu vârsta de peste 45 de ani aflate în căutarea unui loc de muncă (potrivit art. 85) sau șomerilor care în termen de cel mult cinci ani de la data angajării îndeplinesc condițiile pentru a solicita pensie (art. 85, alin. 5).

Așadar, doamnelor și domnilor, vedeți grija pe care o are actualul guvern pentru mediul de afaceri, pentru menținerea pe linia de plutire a firmelor autohtone, pentru revigorarea economiei românești! Dacă nu respectă cu strictețe nici măcar propriile decizii, ne întrebăm cât de eficient vor cheltui guvernanții actuali, în folosul oamenilor și al țării, cele 100 de miliarde de euro?! Dacă vom vedea vreodată acești bani!

sursa foto: gov.ro

74 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page