top of page

Iancu de Hunedoara, comemorat la Belgrad, de primarul Hunedoarei şi viceprimarul capitalei Serbiei

Delegaţia hunedoreană condusă de primarul Dan Bobouţanu s-a întâlnit astăzi, la Belgrad, cu reprezentanţi ai Ambasadei României în Serbia şi ai Primăriei capitalei ţării vecine, împreună cu care, mai apoi, a depus coroane de flori la monumentul închinat lui Iancu de Hunedoara aflat în cetatea medievală şi la statuia acestuia situată în Zemun.


Cea de-a doua zi a vizitei delegaţiei municipiului Hunedoara a început cu o întâlnire la Ambasada României la Belgrad, discuţiile fiind purtate cu doamna Mihaela Osorio, şeful – adjunct al misiunii diplomatice amintite. Pe parcursul întrevederii, primarul Dan Bobouţanu a prezentat intenţiile municipalităţii hunedorene de a stabili relaţii turistice, culturale şi economice cu Belgradul, precum şi o solicitare ca monumentul dedicat lui Iancu de Hunedoara din cetatea medievală a capitalei Serbiei să poarte şi o inscripţie explicativă în limba română.


Ulterior, reprezentanţii Ambasadei României au însoţit delegaţia municipiului Hunedoara la sediul Primăriei Belgrad, unde a avut loc o întâlnire cu viceprimarul capitalei Serbiei, domnul Andreja Mladenovic. „Şi la Primăria Belgrad am prezentat detaliat scopul principal al vizitei noastre, acela de a lega o strânsă relaţie de colaborare între cele două oraşe. Putem, de exemplu, să realizăm o rută turistică Belgrad – Hunedoara. Există posibilităţi de cooperare şi în plan cultural dar şi în plan economic. Partenerii noştri de dialog s-au arătat plăcut surprinşi de iniţiativă şi avem motive serioase să sperăm că această vizită va avea rezultate concrete. Am reamintit şi la Primăria Belgrad dorinţa noastră ca monumentul închinat memoriei lui Ioan de Hunedoara din Cetatea Medievală să poarte şi o inscripţie în limba română. De asemenea, ne-am manifestat dorinţa ca municipiul Hunedoara să se înfrăţească, într-un viitor cât mai apropiat, cu municipalitatea Zemun (capitala Serbiei este împărţită administrativ în mai multe municipalităţi, Zemun fiind una dintre ele). Ca prim rezultat, Hunedoara a fost invitată să participe la Târgul Internaţional de Carte care va avea loc în octombrie, la Belgrad, iar municipalitatea Belgradului a fost invitată atât să efectueze o vizită oficială la Hunedoara cât şi la ediţia de anul viitor al


„Târgului European al Castelelor” găzduit de Castelul Corvinilor”, declară primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.


În a doua parte a programului de astăzi al vizitei, delegaţia municipiului Hunedoara, reprezentanţi ai Ambasadei României în Serbia şi ai Primăriei Belgrad au depus coroane de de flori la statuia lui Iancu de Hunedoara de la Zemun şi la monumentul comemorativ din cetatea medievală a capitalei Serbiei.


Este prima vizită oficială efectuată la Belgrad de aleşi din România, în scopul comemorării lui Iancu de Hunedoara şi a bătăliei care a avut loc aici la 21 – 22 iulie 1456, confruntare care a amânat cu 70 de ani înaintarea Imperiului Otoman spre centrul Europei şi a revigorat moralul întregii lumi creştine.



84 afișări
bottom of page