top of page

La pas prin „Raiul de la Banpotoc” - I Giardini di Zoe

Am călătorit mult și am întâlnit locuri unde chiar dacă petreceam ore în șir nu reușeam să le cuprind întreaga frumusețe cu ochii. Un astfel de loc, de o frumusețe ieșită din comun am găsit în județul Hunedoara, într-o plimbare de duminică, la recomandarea unor prieteni de aici. La Banpotoc am găsit o fermecătoare oază de liniște și vegetație amenajată într-un stil elegant și plin de bun gust.




Poposind aici am aflat și frumoasa poveste a grădinii, tocmai de la proprietari. Giovanni Savatelli, un italian îndrăgostit de țara noastră, dar și de grădinărit, a fost vrăjit iremediabil de acest loc și l-a transformat într-o minunată atracţie turistică. Se întâmpla în urmă cu aproape 20 de ani. Grădina, dedicată nepoțelei sale, Zoe, este un proiect conceput după un plan personal, pe care Giovanni Savatelli l-a dezvoltat fără niciun ajutor specializat. Nu a gândit proiectul întreg de la început, ci l-a extins de-a lungul anilor. În 2010 grădina a început să prindă contur, după ce a fost dezvoltată pepiniera. Savatelli s-a ocupat de fiecare centimetru pătrat al proprietății, a stabilit locul fiecărei plante și i-a urmărit evoluția. Sunt doar plante care s-au putut adapta perfect climatului de aici. Simetria perfectă îi conferă grădinii un aer grandios, dar fără să epateze prin extravaganță. Când am ajuns aici am fost fermecați!




Se vede cu ochiul liber că proprietarul este un autodidact în tot ceea ce înseamnă frumos și în special în amenajarea grădinilor. Nu a apelat la specialiști, ci s-a lăsat inspirat și a studiat foarte mult. Are o afinitate nativă pentru lucrul bine făcut, pentru artă și eleganță, pentru materiale naturale, de calitate. Alături de Ramona Morar, cea care administrează grădina, a creat la Banpotoc un loc din care noi am plecat cu gândul că aici e, de fapt, raiul.




Totul este atent așezat, iar fiecare element întregește un ansamblu ce ne-a încântat privirea și simțurile. De sus, de pe colină, am admirat terasele multicolore, straturile de flori și arbuști, gardurile vii, aleile, boltele și decorațiunile de piatră. Totul este întregit de covorul moale de gazon îngrijit perfect. Giovanni și Ramona ne-au povestit că fântânile, templul, băncile și celelalte obiecte decorative de culoare gri sunt din piatră vulcanică Peperino și sunt opera unui sculptor italian. Au fost aduse pe bucăți și asamblate de un specialist din România. Dealtfel, multe dintre obiectele de decor de aici provin din vechi grădini italiene.




E incredibil ce am găsit la Banpotoc! Am plecat de aici cu fotografii spectaculoase și am povestit tuturor cât de regal a putut să devină un peisaj de la țară.




Descopera Hunedoara si in aplicatia mobila https://www.discoverhunedoara.com/

837 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page