top of page

Lansare de carte: Un dar pentru copii și adulți deopotrivă


Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Editura Karina din Deva, a organizat în ziua de 14 aprilie 2022, la Sala de Lectură a instituției, un eveniment editorial deosebit, adresat atât copiilor, cât și celor care se ocupă de educația și formarea lor. Marina Cernat, ilustrator de carte și tehnoredactor la Editura Karina din Deva, a venit în fața noastră și a lansat cărțile „Soare iubit”, „Mica picătură” și „Povești”.


Cu experiența sa de mamă a trei copii și cunoscătoare a metodelor Waldorf de educație a celor mici, unde „se pune accent pe ființa întreagă a copilului și nu este competitivitate, se cultivă talentele personale, se încurajează grija față de ceilalți, se studiază artele, iar materia predată este adaptată vârstelor”, cum ea însăși mărturisește,autoarea a scris aceste trei cărți din perspectiva unui om care iubește copiii, le înțelege sufletul și vrea să-i învețe cât mai multe lucruri despre lumea în care trăim.


Marina Cernat este foarte atașată de natură, de traiul în mijlocul viețuitoarelor, în aer liber, înconjurată de cei dragi: „Am avut liniștea după-amiezelor de vară, când desenam ore în șir la umbra iasomiei și m-am bucurat viu de apa proaspătă din fântâna noastră. Iar bunica mea era înțeleaptă și blândă. A fost o inspirație pentru mine, și încă mai este.”


Cărțile pe care le-a lansat Marina Cernat pot fi așezate sub semnul cuvintelor lui Antoine de Saint-Exupéry, aflate drept motto al cărții ei cu povești, prima pe care a scris-o: „Copilul este aidoma albinei care adună nectarul pentru a face miere. Copilul preface totul în miere.”


Cărțile intitulate „Mica picătură” și „Soare iubit” fac parte dintr-o serie denumită „Elemente”, care își dorește să atragă atenția asupra celor patru elemente fizice fundamentale din natură: focul, apa, pământul și aerul, prin povești, versuri și texte. La finalul fiecărei cărți se află un text-scrisoare către „oamenii mari”, foarte bine documentat, care prezintă elementul fizic descris în cărticică. În acest fel, adulții vor putea să răspundă la noianul de întrebări pe care cei mici le adresează plini de curiozitate.Cărțile au un aspect grafic plăcut, ilustrațiile și punerea în pagină fiind creația Marinei Cernat.

​Mărturia autoarei a fost și o invitație de a lua parte la acest eveniment cultural care a reușit să aducă un strop de bucurie și o rază de soare celor care i-au fost alături la lansare și care îi vor citi cărțile: „În creațiile mele aduc cele trăite și învățate de-a lungul vieții, colorate în mod fericit de inspirația care curge prin mine, dintr-un tărâm luminos, îmi place să cred. Și dacă ele contribuie la stări de bine, la creșterea înțelegerii, la bucuria celor care citesc, mă simt și eu îmbogățită și recunoscătoare!”

​La final, Marina Cernat a oferit autografe.

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara


50 afișări

Comments


bottom of page