top of page

Laurențiu Nistor: 15 noiembrie 2008, ziua care a îndoliat orașul Petrila



Se împlinesc 15 ani de la tragedia care a zguduit Valea Jiului. 13 mineri și salvatori minieri și-au pierdut atunci viața în două explozii succesive produse în subteranul celei mai vechi exploatări miniere din România, iar alți 15 ortaci au suferit răni grave în urma deflagrațiilor.

Victimele acestui accident dramatic au lăsat în urma lor părinți, frați, surori, soții și copii, vise frânte și amintiri dureroase.


În toamna anului 2015, din Mina Petrila a fost extras ultimul vagonet de cărbune. Cea mai veche exploatare din România a fost închisă după 156 de ani de funcționare. S-a încheiat astfel o etapă importantă, care a contribuit la dezvoltarea și deschiderea economică a regiunii carbonifere. Prețul plătit în vieți omenești a fost însă unul însemnat și este de datoria noastră, a celor de azi, să nu uităm jertfa minerilor de la Petrila, dar și de la celelalte mine din Valea Jiului.


În memoria tuturor minerilor care au trudit în abataje și au plătit prețul suprem pentru a aduce la suprafață cărbunele, Exploatarea minieră Petrila se va transforma, iar incinta minei și clădirile sale istorice vor îndeplini un rol cultural, social, economic și educațional pentru generațiile care vin.


Astăzi, ne plecăm frunțile în amintirea celor 13 mineri care și-au pierdut viața în urma exploziilor de la Mina Petrila din 2008, dar și a tuturor truditorilor din adâncuri care și-au pierdut viața în subteranele minelor din Valea Jiului.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!


Laurențiu Nistor, Președintele Consiliului Județean Hunedoara




43 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page