top of page

Laurențiu Nistor: Marele eșec al lui Klaus Iohannis și adevărurile nespuse de liberali


Președintele României a anunțat o victorie a negocierilor de la Bruxelles, unde a avut loc marea împărțire a banilor europeni. Poate că alte țări, printre care și Germania, Italia, Franța, Danemarca și chiar Cehia ar putea spune că au ieșit în câștig de la aceste negociri, pentru că ele…chiar au negociat!

Am auzit-o ieri pe Carmen Hărău, senatorul PNL Hunedoara, cum la un post de televiziune a afirmat că România a primit atât cât a cerut. Serios, dna Hărău? Atât a cerut președintele? Mai exact, cui i-a cerut și de ce DOAR atât? Care este rațiunea și calculul după care s-a ajuns la suma asta? Cum puteți să afirmați că România a câștigat 79,9 miliarde de euro, când adevărul pe care și voi liberalii îl știți este altul, dar mințiți în ideea că oamenii nu se pricep și se lasă păcăliți?

Habar nu au liberalii de nimic, cu dna Hărău în frunte; doar îl laudă pe președinte, fără a avea pic de discernământ, așa cum și președintele îi laudă pe ei, fără nicio justificare, fără nicio jenă.

Adevărul nr. 1 – România nu primește automat acești bani și nu în acest an!

Adevărul nr. 2 - cele 79,9 miliarde de euro reprezintă, laolaltă: alocări aferente exercițiului financiar 2021-2027 (46,4 miliarde euro) și 33,5 de miliarde pentru planul de relansare economică – care include 50% împrumuturi, cu dobândă!!!

Adevarul nr. 3 – Banii trebuie cheltuiți doar pentru anumite proiecte și nu pot fi cheltuiți după bunul plac al puterii guvernamentale din nicio țară europeană. Afirmația Președintelui Iohannis că banii vor fi alocați pentru construirea de școli, drumuri etc. este doar o declarație politică fără fundament. Nu există planuri, nu există aprobări de la UE!

Adevarul nr 4 – Peste sumele pe care le plătesc azi la Bruxelles, țările Uniunii vor plăti și alte taxe ce urmează a fi introduse, după cum s-a discutat în cadrul Comisiei. Banii trebuie rambursați sub diferite forme! Nu știm cât ne va costa pe fiecare dintre noi, dar, cu siguranță, vom resimți toți asta în buzunarul nostru.

O reușită cu adevărat importantă au avut-o acele țări care au obținut reduceri de la plata contribuției la bugetul European: Germania - 3,6 miliarde de euro, Olanda 1,9 miliarde de euro, Suedia 1 miliard de euro, Austria 565 milioane de euro, Danemarca- 377 de milioane de euro sau pentru care s-au convenit alocări preferențiale SUPLIMENTARE din fondurile de coeziune: Cehia - 1 miliard de euro, Germania – 500 de milioane de euro, Slovenia - 300 de milioane de euro, Belgia – 200 de milioane, Cipru și Finanda – câte 100 de milioane de euro.

Adevărul nr 5 – cel mai dureros - Președintele României nu a reușit nici reduceri la plata contribuției la UE, nici alocare suplimentară din fondul de coeziune. Noi vom plăti atât cât ne cere UE, pentru că Președintele Iohannis, care s-a dovedit a fi de carton, nu se gândește la buzunarul nostru, ci la imaginea sa de om ascultător, care nu supără Vestul (deci, de carton, cum spuneam).

Dar, dacă tot se laudă PNL cu victoria obținerii banilor (atenție, ei au fost alocați, nu aprobați!), atunci poate că guvernul ar trebuie să se gândească la pensionari și la copii, categorii ignorate de puterea actuală, ba chiar jignite de premierul Romaniei, Ludovic Orban, care numea banii pentru aceștia “pomeni”. Cum banii de la UE nu sunt pomeni, ar face bine guvernul să conceapă programul național într-un mod profesionist pentru atragerea acestora.

Dacă banii vor intra în România, sumele din bugetul de stat pentru investiții, repornire economică etc pot fi relocate. Dacă banii nu vor intra, înseamnă că și profesioniștii PNL sunt doar pe hărtie, așa cum vor rămâne și cei 79,9 miliarde de euro.

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara


192 afișări0 comentarii

Commenti


bottom of page