Am parafrazat titlul unui celebru roman al lui Gabriel Garcia Marquez pentru că și timpurile pe care le trăim noi acum par a fi la fel de cumplite ca acelea descrise în cartea scriitorului sud-american. Într-adevăr, trecem prin vremuri extrem de grele, epidemia ne-a luat prin surprindere și ni s-a instalat o permanentă teamă în suflet. Lupta cu acest virus perfid și nemilos nu este ușoară, va fi de durată și ne va pune răbdarea la grea încercare. Știm foarte bine că trebuie să stăm cât mai mult în casă, că nu e bine deloc să ne mișcăm prin locuri aglomerate, că trebuie să recurgem la orice mijloc care ne poate îndepărta de pericol.
Un astfel de mijloc este acea „frumoasă și cu folos zăbavă”, cum o numea cronicarul Miron Costin, adică cititul cărților. Gândurile negre le putem alunga în compania unei cărți bune, iar oferta este extrem de bogată. Este, poate, momentul ca mulți dintre noi să-i cunoască mai bine pe scriitorii hunedoreni, să cunoască mai bine cultura, istoria, etnografia județului Hunedoara.
Pe site-ul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva se poate accesa adresa Biblioteca digitală, o bibliotecă virtuală creată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Hunedoara. Au fost digitizate cărțile celor mai importanți scriitori hunedoreni: prozatorii Radu Ciobanu, Dumitru Hurubă, Constantin Stancu, Gligor Hașa, poeții Eugen Evu, Mariana Pândaru, Paulina Popa, Miron Țic, etnologul Marcel Lapteș, istoricul Vasile Ionaș, avocatul Victor Șuiaga și lista nu e încheiată. Tot aici, se găsesc lucrări de referință elaborate de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”: biobibliografiile marilor personalități hunedorene, monografia monumentală, în cinci volume, a județului Hunedoara, monografia municipiului Deva, istoria Bibliotecii Județene.
O lectură plăcută poate fi presa hunedoreană de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, ziare precum Activitatea, Cosânzeana, Revista Orăștiei, Plaiuri hunedorene oferă o imagine vie a vieții hunedorene de odinioară.
Timpul petrecut acasă îl putem folosi și răsfoind colecția revistei Vox Libri a Bibliotecii Județene, de la primul număr, apărut în anul 2005, până la cele mai proaspete numere.
Citind, călătorind în lumea fascinantă a cărților, a ziarelor și revistelor hunedorene, nici nu ne vom da seama cum a trecut timpul și, odată terminată această perioadă grea, ni se va părea că am avut un vis urât în care numai cărțile au adus un strop de bucurie.
Comments