Dacă ar fi să facem un mic „experiment” printre cei pasionați de călătorie, iar aceștia ar trebui să asocieze o țară, un oraș sau o destinație turistică cu primul lucru care le vine în minte gândindu-se la ele, nu mare ne-ar fi mirarea să constatăm că cei mai mulți vor menționa Castelul de la Hunedoara atunci când vine vorba despre județul nostru. E de înțeles, dacă ne gândim la cât de grandioasă este arhitectura sa gotică și cât de bine s-a păstrat de-a lungul celor peste șase secole de când domină aceste ținuturi.
Fotografie preluata de pe https://www.facebook.com/castelhd/
Dar, pe lângă importanța sa de monument istoric medieval de excepție, Castelul Corvinilor captează atenția și datorită poveștilor și legendelor sale care-i sporesc strălucirea și îl învăluie într-o aură de mister. Nu întâmplător bijuteria noastră arhitectonică este numită și Legenda Vie a Transilvaniei. Poate cea mai cunoscută și vehiculată legendă a Castelului este cea legată de blazonul familiei Corvinilor, corbul cu inel de aur în cioc. Povestea ne spune că inima regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, a fost furată de frumusețea Elisabetei, o tânără femeie din ținuturile Țării Hațegului. În urma acestei pasiunii s-a născut un fiu, Ioan de Hunedoara. Pentru că relația dintre un rege și o femeie simplă din popor nu putea fi considerată acceptabilă la vremea aceea, dar și pentru a-și pune la adăpost protejata față de oprobriul public, Sigismund hotărăște să aranjeze căsătoria Elisabetei cu unul dintre vitejii săi cei mai de încredere, pe nume Voicu. Copilul nenăscut, nu este nici el dat uitării de către rege, acesta dăruindu-i un inel de aur care să îi servească drept mărturie pentru originea sa nobilă, atunci când băiatul va crește și va merge la curtea regală. Prețiosul inel a fost păzit cu sfințenie de familia în care a crescut fiul nelegitim al regelui, drept dovadă fiind și întâmplarea prin care inelul a fost salvat de la pierdere de însuși copilul Ioan, care, aflat într-o călătorie, a răpus cu săgeata arcului său un corb ce, atras de strălucirea inelului așezat pe marginea ștergarului întins pe iarbă la masa de prânz, l-a furat în cioc și și-a luat zborul. Grozăvia faptei sale, ajunsă la urechile regelui peste câțiva ani, a influențat decizia acestuia de a stabili ca simbol al familiei hunedorenilor corbul cu inel de aur în cioc.
Corbul (Corvus în latină), care înseamnă înțelepciune și longevitatea, a rămas de atunci simbolul cetății care a fost dăruită lui Voicu ca recompensă pentru devotamentul său față de rege.
Kommentit