top of page

Locurile de joacă din Deva, ale nimănui!


Deva e frumoasă doar în fotografii! Sau filmată de sus! De la nivelul solului se vede doar dezastrul, nepăsarea și lipsa de implicare!


Locurile de joacă pentru copii sunt cele mai văduvite din acest punct de vedere! Investițiile, niciuna mai veche de 7-8 ani, sunt realizate din banii devenilor pentru copiii lor! Ideea a fost ca în fiecare cartier să existe două-trei locuri de joacă în funcție de întinderea sa. Așa au fost modernizate multe dintre spațiile vechi sau au fost create locuri de joacă de la zero. Toate cu materiale și echipamente moderne, sigure pentru copii, cu mobilier urban destinat însoțitorilor și, evident, cu coșuri de gunoi!


Astăzi, dacă iei la pas cartierele vezi mizeria cruntă care inundă spațiile de joacă. Desigur, e și vina utilizatorilor, în special a adolescenților care nu au ce căuta pe acolo, a adulților certați cu bunul simț, dar și a municipalității care le lasă neigienizate cu zilele. Nu mai vorbim de tobogane și alte echipamente deteriorate, care devin pericole pentru cei mici, de elementele de pavaj lipsă sau degradate.


Niciunul dintre ”primii gospodari” liberali ai urbei nu este interesat să ia la pas orașul, să vadă problemele specifice, să gândească o strategie coerentă de întreținere a acestor spații destinate distracției celor mici. Pentru că de atât este nevoie: de supraveghere, curățenie și întreținere constantă. Trei intervenții cu costuri mici!

Dar cine să administreze orașul? Cine să se gândească la siguranța copiilor, la buna lor dispoziție? Cât timp locurile de joacă au fost închise, din cauza pandemiei de coronavirus, nimeni nu s-a preocupat să verifice, să repare și să înlocuiască ce este stricat.


Primarul Florin Oancea a fost și este interesat de alte investiții care-i aduc capital de imagine, iar acum este în campanie. Și, fie vorba între noi, de când este primar nu l-am mai văzut să umble pe jos, prin oraș, să fie între oameni, să cunoască problemele fiecărui cartier!

Administratorul public Adrian David, nefiind devean, nu cunoaște orașul și problemele sale specifice. Și nici nu pare interesat să știe mai multe despre orașul care l-a adoptat. Nici pe el nu l-am văzut să circule pe jos, să ia la pas străzile, inclusiv pe cele de la periferie. Practic, nu avem idee cum poate să-și justifice salariul baban, nefăcând nimic pentru oraș! Degeaba se laudă că împreună cu primarul a adus la Deva 70 de milioane de euro, pentru că 99% dintre proiecte sunt încă în stadiu incipient.


Domnilor, din goana mașinii lucrurile se văd altfel. Iar locurile de joacă nici nu le zăriți, pentru că multe sunt în interiorul cartierelor, camuflate după blocuri, vegetație și mașini!


116 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page