top of page

Mircia Muntean NU va putea candida la alegerile locale de anul viitor

DECIZIA INSTANȚEI. Mircia Muntean nu va putea candida la alegerile locale de anul viitor. Ultima șansă a fost pierdută


Înalta Curte de Casație și Justiție a decis astăzi respingerea definitivă a contestației în anulare, împotriva condamnării pentru abuz în serviciu, formulată de fostul primar al Devei, Mircia Muntean. În cazul în care contestația în anulare îi era admisă, Mircia Muntean ar fi avut o șansă de a putea candida la alegerile locale din anul 2024.

„Minuta deciziei penale nr. 19: Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de condamnatul Muntean Mircia împotriva deciziei penale nr. 179 din data de 24 septembrie 2013, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 4141/1/2013. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul condamnat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 27 februarie 2023”, se arată în decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Camera Deputaţilor a adoptat două iniţiative legislative care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean, consilier local pentru persoanele care au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

„Nu au dreptul de a depune candidaturi şi nu pot fi alese persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la articolul 37 din Constituţia României pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea”, prevede textul adoptat la cele două proiecte.


Mircia Muntean, fostul primar al municipiului Deva, este principalul om politic din județul Hunedoara afectat de aceste legi. În cazul său, până la alegerile locale din 2024, nu are cum să intervină reabilitarea, amnistia post condamnatorie ori dizcriminarea. Iar condamnarea sa nu a fost pentru infracțiuni din culpă.

În iunie 2016, la câteva zile după ce a redevenit primar, Mircia Muntean a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României la şase ani de închisoare, în dosarul în care a fost judecat pentru conducerea sub influenţa alcoolului. Pedeapsa pentru infracţiunea comisă în toamna anului 2014 a fost de doi ani de închisoare, dar s-a adăugat condamnării mai vechi, de patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru infracţiuni legate de abuzul în serviciu.



sursa: StiridinHunedoara.ro

140 afișări
bottom of page