top of page

Mobilizare masivă în cadrul acțiunii “RETEZATUL VERDE”. S-au plantat 7000 de puieți de brad

O amplă campanie de împădurire, inițiată de Primăria comunei Râu de Mori, s-a desfășurat sâmbătă, 30 aprilie, în apropierea zonei de agrement Râușor. La apelul lansat de administrația publică locală au răspuns „prezent” numeroși voluntari, iar printre cei care au luat parte la această acțiune, alături de Flaviu Dilertea, primarul comunei Râu de Mori, și cetățeni din localitate, s-au aflat și secretarul de stat Lucian Rus, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, administratorul public al județului Costel Avram, Alin Țambă, vicepreședinte al CJ Hunedoara, deputatul PSD de Hunedoara, Natalia Intotero, precum și peste 150 de membri ai acestei formațiuni politice, sosiți din toate colțurile județului. Acțiunea a fost una reușită și cu ajutorul tuturor celor implicați, în zona respectivă, vor prinde rădăcini în jur de 7.000 de puieți de brad.Campania de împădurire, intitulată „Retezatul verde”, a fost organizată de Primăria comunei Râu de Mori și a reunit un număr mare de voluntari care s-au mobilizat exemplar și au reușit, împreună, să „dea viață” unei păduri noi. În jur de 7.000 de puieți de brad au fost plantați în zona Vălăreasca, din apropiere de Râușor.
Se spune că, în viață trebuie să construiești o casă, să crești un copil, să plantezi un pom, ca să rămână ceva trainic în urma ta. La inițiativa și invitația primarului din comuna Râu de Mori, în Retezat, au fost plantați nu unul, ci 7.000 de puieți de rășinoase. Împreună ne-am propus să facem Retezatul verde! Așa că oamenilor din comuna Râu de Mori și silvicultorilor li s-au alăturat și peste 150 de membri PSD veniți din toate colțurile județului. Pentru mulți dintre ei, a fost poate pentru prima dată când au plantat un copac, ceea ce este un lucru deosebit. Și să nu credeți c-am stat deoparte și am privit oamenii cum muncesc. Am plantat cot la cot cu ei câțiva puieți pentru care am pregătit singur și locul. Îl felicit pe primarul Flaviu Dilertea pentru acțiunea de împădurire atât de necesară. Le mulțumesc tuturor celor care s-au mobilizat, de la mic la mare, și au venit să dea o mână de ajutor. Natura are nevoie de ajutorul nostru, iar Retezatul are nevoie de cât mai multe păduri tinere!”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, prezent la acțiunea de împădurire.

Voluntarii și-au unit forțele, iar cu hârlețe în mâini s-au pus pe treabă. Puieții de brad au fost luați de la o pepenieră din zona Vulcanului, iar organizarea a fost una foarte bună din partea autorităților locale, care a pus la dispoziție și mijloace de transport pentru a se ajunge în zona respectivă, una destul de greu accesibilă.


Noi aveam acolo o plantație care era destul de rară (…) În urmă cu câțiva ani, au mai fost plantați puieți, în cadrul unei alte acțiuni, însă nu toți s-au prins și atunci am venit cu inițiativa să completăm atât în zona aceea, cât și în alte zone unde era pădurea mai rară. Totul a pornit de la ideea că trebuie să găsim un echilibru între ceea ce se exploatează și ceea ce lăsăm generației viitoare după noi, să nu exploatăm abuziv și să punem ceva în loc. Mulțumim tuturor participanților, nu ne-am așteptat la o așa mobilizare masivă!”, a declarat Flaviu Dilertea, primarul comunei Râu de Mori.sursa: ServusPress

323 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page