top of page

Natalia Intotero: Cine este împotriva curentului românesc?


Săptămâna aceasta, în Comisia economică și în Comisia pentru energie din Senatul

României, AUR, USR și PNL au respins amendamentele Partidului Social Democrat pentru

menținerea în funcțiune pe o perioadă nedeterminată a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea, care asigură materia primă a complexului energetic. Amendamentele PSD prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise la finalul anului 2026, conform Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 108 din 2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.


Între timp, proiectul legislativ care aprobă OUG 108/2022 a fost și adoptat de către Senatul

României fără amendamentele PSD, acesta urmând să vină spre concluzionare în Camera

Deputaților, for decizional.

Este simplu. Situația în care ne regăsim în septembrie 2022 este diferită de contextul care a

produs politica de decarbonizare a sectorului energetic european. A început un război. Avem o criză energetică. Încercăm să devenim independenți din punct de vedere energetic.


Din aceste motive, Uniunea Eurpeană a dat UNDĂ VERDE producției energetice prin orice mijloc de producție. Este vorba despre Planul REPowerEU, care stabilește o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia, sporind în același timp reziliența sistemului energetic UE, inclusiv al României. Din aceste motive, trebuie să ținem minele deschise și să ne folosim de orice mijloc autohton de producție energetică pentru a asigura nevoile de consum ale românilor. În momentul în care găsim o alternativă mai eficientă și tranziția nu va produce efecte negative pentru cetățeni, abia atunci putem lua în considerare închiderea minelor.

Fac un apel către colegii mei deputați, indiferent dacă sunt de la AUR, USR sau PNL: susțineți

eliminarea minelor Lupeni și Lonea din lista capacităților de extracție minieră care urmează să fie închise în anii următori! Nu în ultimul rând, fac un apel către organizația PNL Hunedoara, care ar trebui să cunoască foarte bine situația și să militeze pentru menținerea capacităților de producție energetică din Hunedoara: discutați cu colegii parlamentari și spuneți-le cât de importantă este funcționarea CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea pentru regiunea noastră. Nu vă lăsați marginalizați de politicile ministrului Popescu.


PSD va insista, în Camera Deputaților, pentru menținerea minelor deschise!


Natalia-Elena INTOTERO

Deputat PSD Hunedoara

Președintele Comisiei pentru învățământ
35 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page