top of page

Natalia Intotero: Pe aici nu se muncește - deviza liberală în anul 2021

PE AICI NU SE MUNCEȘTE – DEVIZA LIBERALĂ ÎN ANUL 2021

Săptămâna aceasta, am primit răspuns la una dintre interpelările adresate ministrului sănătății. 900 mii de doze de vaccin expirate din lunile iunie, iulie, august și septembrie zac în depozitele Cantacuzino. Atât de bine au calculat guvernanții necesarul, încât acum trebuie să aruncăm din ele cu pagubă de milioane de euro pentru statul român. Cine răspunde?

Plecând de la eșecul strategiei anti-covid, ajungem și la eșecul din învățământ. În nenumărate rânduri, Guvernul PNL și-a bătut joc de elevi, de părinți și de cadrele didactice. Acum, au închis școlile, declarând vacanță. În același timp, au lăsat păcănelele deschise. De data aceasta, școala online nu a mai fost o opțiune din două motive.

În primul rând, PNL a realizat că școala online coordonată de propriul ministru a fost un eșec. 500 mii de elevi nu au avut acces la educația online în anul școlar precedent. Totodată, să nu uităm că dascălii nu erau pregătiți și, mult mai grav, nu au primit niciun fel de sprijin din partea ministerului.

În al doilea rând, dacă le dai copiilor vacanță în loc să îi treci în școala online, nu trebuie să le plătești părinților șomajul tehnic, nu trebuie să le plătești profesorilor salariile complete și așa mai departe. O șmecherie administrativă, marca PNL. În ochii liberalilor, familiile românești responsabile nu merită susținere din partea statului, doar facturi mărite și restricții.

Am propus, încă de la începutul verii, măsuri de bun simț care să garanteze învățământul fizic pe tot parcursul anului școlar. Strategia de testare non-invazivă, spre exemplu. Această măsură a fost implementată în state precum Regatul Unit și Germania, unde școlile funcționează fără probleme. De asemenea, să privim spre Polonia, pentru că avem un trecut comun și e mai aproape. Au cumpărat aparate de reglare a oxigenului în valoare de 22 milioane de euro și le-au instalat în clase și în spațiile comune din școli. Școlile românești cum s-au pregătit sub conducerea PNL? Cu absolut nimic.

Acum, s-a ajuns aici: școli închise, spitale pline și restricții naționale. PNL și aliații săi ne-au adus în pragul dezastrului. Atunci când am vrut să ajutăm, nu ne-au ascultat pentru că suntem de la PSD. Nu au ascultat nici recomandările OMS, UNICEF și UNESCO, care spuneau că școlile trebuie să se închidă ultimele. În final, au decis să nu îi asculte nici măcar pe români, pentru că s-au terminat alegerile și părerea lor nu mai contează.

Ce ce au făcut liberalii de când sunt la guvernare? Au trecut doi ani, dar nu au produs niciun rezultat. Nici nu se vede că au muncit. Pandemia a fost gestionată lamentabil, iar campania de vaccinare este un eșec. România este, per total, cu mult sub nivelul anului 2019, cu perspective reduse de viitor. Întreb din nou: cine răspunde?


Natalia-Elena INTOTERO


Deputat PSD Hunedoara

Președintele Comisiei pentru învățământ
54 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page