top of page

O nouă finanțare de 20 milioane de lei pentru restaurarea Castelului Corvinilor

Actualizată în: 11 apr. 2022

Primăria municipiului Hunedoara face, în continuare, demersuri pentru reabilitarea celui mai important obiectiv turistic al județului, Muzeul Castelul Corvinilor. Zilele acestea a fost obținută o nouă finanțare, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru un proiect de restaurare în valoare de aproximativ 20 milioane de lei – acesta venind în completarea celui existent, cu finanțare europeană nerambursabilă, în valoare de peste 5 milioane de euro, prin care sunt realizate ample lucrări de consolidare şi reabilitare a mai multor zone ale edificiului istoric.


Concret, grație noii finanțări se vor putea continua și extinde lucările actuale de reabilitare și restaurare din mai multe zone ale castelului, cum ar fi: frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan, Turnul vechi de Poartă și Turnul Pustiu, subsolurile Sălii Cavalerilor, Bastionului Alb și Bucătăriei nobiliare, elemente de valoare artistică și istorică excepțională.

De asemenea, se dorește înlocuirea pardoselii din Sala Cavalelilor cu una nouă, identică cu cea existentă, precum și recrearea picturilor de pe peretele Loggia Mathia, conform documentelor aflate în arhive. În plus, în proiect mai este inclusă, printre altele, refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural și a unui nou sistem video în întreg castelul.


„Castelul Corvinilor este, fără îndoială, cel mai important obiectiv turistic din județ și principalul motor economic al zonei. De aceea facem tot ce ne stă în putință ca să continuăm reabilitarea lui și să atragem tot mai mulți turiști în Hunedoara. Am mai spus-o și în alte rânduri că nu ne vom rezuma doar la acel proiect de 5 milioane de euro. Tocmai de aceea ne-am dorit să obținem finanțare suplimentară și pentru lucrări de restaurare și conservare la zone ale edificiului care nu au putut fi cuprinse în actualul proiect. Și nu ne oprim aici! Vom depune, de asemenea, proiecte care să vizeze restaurarea și valorificarea turistică a Curții Husarilor, realizarea unui parc tematic în imediata apropiere a Castelului, respectiv înființarea unui muzeu etnografic în zona aflată între Muzeul Casa Breslelor și strada Voinii. Sunt convins că vom obține finanțări europene și pentru aceste proiecte, care nu vor face decât să îi redea strălucirea celui mai frumos castel medieval din România”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.


42 afișări
bottom of page