top of page

Pacient din Hunedoara către Guvern: Ne omorâți cu zile și cu bună știință?

Guvernul Orban ia în continuare decizii de neînțeles și pare să nu-i pese de sănătatea publică. Singurii pacienți care mai contează astăzi pentru acest guvern sunt doar cei cu Covid.


Sistemul este copleșit într-adevăr, numărul de infectați cu Covid care ajung la spital și au nevoie să fie asistați este tot mai mare. Dar nu așa se rezolvă lucrurile, aruncând spitale întregi în lupta contra Covid și lăsând pe dinafară bolnavii cronici sau pe cei care au nevoie urgentă de intervenții chirurgicale. Ce facem cu acești oameni, îi punem pe drumuri, îi expunem și mai mult

la virus, odată ce-i îi trimitem să caute ajutor la spitale din alte orașe?


Guvernul acesta și-a dovedit pe deplin incapacitatea de a elabora un plan coerent de acțiune în lupta anti-Covid. Da, poate pandemia ne-a luat prin surprindere, dar nici deciziile ulterioare nu au fost în măsură să corecteze ce era greșit, să aducă îmbunătățiri, să pregătească spitalele pentru acest al doilea val de care se vorbea încă din primăvară. Poate era nevoie de mai multe spitale de campanie, poate era nevoie de mai mult echipamente, dar cu siguranță era nevoie și de testarea în masă, mai ales a persoanelor din categoriile vulnerabile, a angajaților cu venituri mici care nu își permit să dea între 250 și 380 de lei pentru un test. Era nevoie de multe…


Deciziile s-au luat și se iau în continuare pompieristic!


Să ne reamintim situația din martie de la Deva, când Spitalul Județean de Urgență a fost transformat peste noapte în spital Covid, la inițiativa prefectului de atunci! O decizie care a bulversat personalul medical și a dus la nenumărate proteste, fără niciun rezultat! Vreme de două luni un spital cu aproape 700 de paturi a fost blocat, pentru că numărul maxim de internați cu Covid nu a depășit 250 de pacienți. În acest răstimp, bolnavii cu alte afecțiuni au fost nevoiți să ceară ajutor în altă parte ori s-au tratat acasă așa cum au putut. Mulți nu au supraviețuit acestui experiment! Dar guvernanții nu au învățat nimic din asta, nu le-a păsat că deciziile lor fac victime colaterale! Și nu puține, pentru că mulți români nu au încă în sânge noțiunea prevenției și cer ajutor medical doar când viața lor atârnă de un fir de păr.


Acum, situația se repetă la Hunedoara. Spitalul Municipal ”dr. Alexandru Simionescu” a fost declarat de vreo două zile spital Covid. La fel, fără ca reprezentanții conducerii de aici și medicii să fie consultați, să se analizeze adresabilitatea unității sanitare și situația bolnavilor cronici. Așa că pas investigații, pas tratamente, pas operații pentru o largă categorie de hunedoreni. În spital și la aceste servicii au acces doar bolnavii Covid.

Măsura i-a iritat deopotrivă pe medici și pe locuitorii orașului, pacienți ai spitalului din Hunedoara. Oamenii au luat atitudine pe rețelele de socializare, în speranța că poate cineva îi va asculta.


Iată ce scrie medicul Mioara Pavel: ”o decizie greșită a autorităților! Un spital care, de la începutul pandemiei a fost cel mai solicitat. Nu s-a ținut cont nici de cetățenii din oraș, care rămân fără asistență medicală, nici de părerile personalului. Decizii pe genunchi! De aceea se întâmplă atâtea tragedii în sistemul sanitar! Biciul se pune tot pe cei care au tras, pentru confortul altora!!”.


Daniela Sebestyen, pacient al spitalului din Hunedoara, a transmis chiar o scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

”Lăsați medicii să-și facă datoria! Lăsați spitalul așa cum a fost! Lăsați conducerea și cadrele medicale să se organizeze cu paturile Covid și non-Covid, așa cum a făcut-o cu succes și până acum. Sprijiniți-i și susțineți-i cu echipamente medicale și aparatura medicală pentru a face față, nu emiteți ordine prost gândite (...) ce faceți, d-nule ministru, ne spulberați și cea mai mică șansă de a avea acces la servicii medicale, ne omorâți cu zile și cu bună știință? Eu, pacient din România, cer public revocarea ordinului prin care Spitalul Municipal Doctor Alexandru Simionescu va deveni spital Covid!”.

Cu siguranță, strigătul de ajutor al acestor două doamne se va pierde în neant. Guvernanții sunt surzi și orbi! Ce au decis aia rămâne! Nouă ne mai rămâne să ne rugăm ca personalul medical de la Hunedoara și de pe secțiile Covid din celelalte spitale din județ să poată să-și facă în continuare datoria, să salveze cât mai mulți bolnavi infectați cu noul coronavirus. Și ne mai rămâne să sperăm că după 6 decembrie nu va veni și ”Parlamentul meu”, care să pună umărul la privatizarea sănătății atât de dorită de liberali și de președintele Iohannis!

sursa foto: stirileprotv.ro

10.864 afișări0 comentarii

Comments


bottom of page