top of page

Paulina Popa sau eternitatea poeziei


 

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a organizat în ziua de 15 septembrie 2023, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, un eveniment cultural dedicat poetei Paulina Popa, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață.

Purtând denumirea „Paulina Popa - eternitatea poeziei”, manifestarea a dat prilej unui numeros public, prieteni ai sărbătoritei, pasionați de poezie, iubitori de cultură să fie prezenți și să-și manifeste prietenia față de omul de cultură Paulina Popa.

Prezenți la majoritatea activităților noastre, domnii Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, și Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, de data aceasta nu au putut să fie împreună cu noi. Însă întreaga lor admirație și respectul pentru personalitatea și opera Paulinei Popa le-au exprimat prin cele două frumoase buchete de flori pe care le-au trimis sărbătoritei, o plăcută surpriză care a emoționat-o, cum era și firesc, pe doamna Paulina Popa.

În semn de prețuire și recunoștință, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara - Deva i-a acordat doamnei Paulina Popa o Diplomă de Excelență pentru importanta sa contribuție la dezvoltarea și afirmarea literaturii, culturii și vieții spirituale hunedorene.

O mare poetă română, Nina Cassian, ne spune:

Trebuie să ne facem daruri.

Să memorăm cu atenție

data de naștere, a noastră și a celorlalți.

Încă de dimineață,

sărbătoritul să primească de la prietenii lui

o cravată argintie care să-i limpezească mâinile,

o portocală care să-i împrospăteze surâsul,

neapărat, câteva idei

care să-i desăvârșească forma inimii.

La darurile înșirate în poezie noi adăugăm darurile noastre speciale, pornite din inimă. Adăugăm prietenia și respectul pe care le nutrim față de doamna poeziei, Paulina Popa.

Născută pentru a ne aduce bucuria slovei bine ticluite, hărăzită cu talent literar, plină de dăruire față de tot ce înseamnă viață culturală, adevărat om de cultură, Paulina Popa a fost, este și, ne dorim din tot sufletul, să fie și de acum înainte un ferment viu al literaturii hunedorene pe care a slujit-o decenii la rând.

Chiar dacă au trecut ani buni de la primele volume semnate Paulina Popa, tinerețea sufletului ei este mai vie ca oricând, talentul și inspirația ei ne aduc noi și noi volume.

Toate acestea sunt daruri pe care Paulina Popa ni le oferă cu generozitate, cu căldura sufletului, cu prietenia ei sinceră. Îi mulțumim pentru tot ceea ce a făcut pentru afirmarea culturală a județului Hunedoara, îi mulțumim pentru frumusețea poeziilor sale, pentru entuziasmul cu care participă la viața bibliotecii noastre, pentru implicarea ei în atâtea proiecte culturale cărora ne-am străduit să le dăm viață.

De ani buni, biblioteca noastră este, putem spune, a doua casă a Paulinei Popa, o casă primitoare și plină de căldură, o casă care a avut mereu poarta deschisă pentru ea și pentru toți scriitorii hunedoreni pe care îi apreciem, îi sprijinim și de a căror colaborare ne bucurăm.

Astăzi, am fost împreună noi, toți cei care o iubim pe Paulina Popa, ca s-o felicităm la zi aniversară, să-i urăm încă mulți ani în care să ne bucure cu lumina slovei sale pline de har. Să fie mereu la fel de tânără și plină de generozitate, să ne dăruiască frânturi de frumos, de lumină, de prietenie.  

Pentru tot ceea ce a dăruit culturii, literaturii, vieții noastre spirituale,      i-am cântat, din toată inima, „La mulți ani!”, alături de îndrăgitul interpret de muzică populară Cristian Fodor, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

La evenimentul organizat de biblioteca județeană a venit un număr mare de prieteni ai Paulinei Popa, scriitori, oameni de cultură, într-un gest firesc de recunoștință, la ceas aniversar, față de întreaga contribuție a Paulinei Popa la dezvoltarea culturii din județul Hunedoara. Au rostit cuvinte emoționante de apreciere la adresa sărbătoritei nume cunoscute ale vieții literare hunedorene, întreaga atmosferă degajând multă emoție și bucurie.

La final a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta Paulina Popa.

 

 

 

Cu deosebită considerație,

Manager,

Ioan Sebastian Bara


47 afișări0 comentarii
bottom of page